Vesti/Najnovije
12.04.2022.

Primećen je AMD RX 6400

Da li nam to stižu entry level proizvodi?

U svetu grafičkih kartica, AMD i Nvidia su dugo bili rivali. Nvidia je ostala malo ispred kao vodeća na tržištu. Međutim, pošto je Intel lansirao svoje desktop Arc GPU ovog leta, oba tima, i crveni i zeleni, će imati novog konkurenta sa kojim će se boriti.

Iako postoje planovi da se krene napred u sledeću eru grafičke tehnologije, još uvek postoji šansa da se neki proizvodi lansiraju pre nego što se to dogodi, i izgleda da se Lisa Su i kompanija spremaju za entry level proizvod. Prema brojnim izvorima, čule su se glasine o predstojećem AMD RX 6400.

Tom's Hardware je uspeo da ga nađe na listi bugarskog prodavca BestPC po ceni od 562 bugarska leva, ili oko 312 dolara, dok PC Gamer navodi sajt MiDrivers.com koji ga ima za nešto manje od 1.500 kineskih juana, ili otprilike 235 američkih dolara. Postojala je i lista jednog singapurskog trgovca na malo kako je primetio korisnik Twitera momomo_us. Međutim, izgleda da je ovo obrisano.

U ovoj fazi vredi reći da AMD tek treba da zvanično potvrdi novu karticu, ali njeno postojanje je nešto čega su mnogi već bili svesni. RX 6400 se pominje u decembru 2021. godine, što je otkriveno preko procurelih rendera. Detalji o proizvodu pokazuju da je to više deo hardvera početnog nivoa, sa MSI Radeon RX 6400 Aero ITX koji dolazi sa 4 GB GDDR6 memorije. Takođe uključuje 768 sejdera, za razliku od 1.024 koliko ih ima u 6500 XT, i koristi 53W snage.

Obzirom da je Nvidia nedavno lansirala neodoljiv RTX 3090 Ti, čini se da bi tim crveni mogao biti više zainteresovan za donji deo tržišta, dok njihov rival želi da povede u poslednjim trenucima ove ere sa svojom najmoćnijom karticom do danas. Sve u svemu, obe kompanije se bore da se izbore ovih poslednjih nekoliko meseci nudeći nove proizvode, posebno sada kada cene počinju da padaju, a tržište izgleda da postaje sve bolje svakim danom.

I AMD i Nvidia su zainteresovani da napreduju sa tehnologijom. Sa najavljenom arhitekturom RDNA 3 i serijom RTX 40 koja se planira za lansiranje u septembru, krajem ove godine će se pojaviti sledeća generacija GPU-a, i biće zanimljivo videti kuda će stvari krenuti odatle, posebno sa ulaskom Intela u ring .

Slični članci

23.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Vidimo da vas Read Dead Redemption još uvek jako interesuje i pošto su nas neki pitali o cheat kodovima, hajde da se malo pozabavimo istima.
21.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Dugo očekivani DLC Elden Ring, pod nazivom Shadow of the Erdtree je naterao igrače da nestrpljivo odbrojavaju vreme do objaljivanja. Igra godine 2022. objavl...
19.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Čak i kada je neka igra stara kao Read Dead Redemption 2, uvek ima neki novi trik u rukavu.