Vesti/Najnovije
01.08.2022.
Autor: Milan Živković

Wonder Boy Collection - recenzija Play!Zine

Paketić igračke istorije

Ako ste ljubitelj retro naslova, naročito iz generacija 8 i 16 bita igračkih konzola, onda ste sigurno čuli za Wonder Boy franšizu. Serijal koji je potekao sa arkadnih mašina ali brzo pronašao trajno „utočište“ na Seginim platformama, vremenom je evoluirao ali i oblikovao žanr 2D avantura sa RPG elementima. I dok je jedan od poslednjih naslova, Monster Boy and the Cursed Kingdom jedna od najboljih igara ovog tipa koje sam ikada odigrao, kolekcija koja je pred nama pruža priliku da se još jednom na osvrnemo na najstarije igre Wonder Boy sage.

Već na prvi pogled, uvideo sam da kolekciji nedostaju dva veoma važna naslova, čime je prekinut niz odnosno što kolekciju čini nekompletnom. Monster Lair i Dragon’s Trap, treći i četvrti naslov serijala, bez jasnog razloga su sasvim izostavljeni. Da stvar bude još čudnija, u isto vreme kada i ova, objavljena je još jedna kolekcija pod nazivom „Wonder Boy anniversary collection“ koja zapravo sadrži i ova dva naslova. Tako da, u startu preporuka – ukoliko možete da nabavite ovo prošireno izdanje, ne razmišljajte mnogo i nabavite upravo njega.

Prva igra ove kolekcije jeste i prva igra serijala – Wonder Boy. Interesantno je ponovo iskusiti igru jako starog dizajna koji je vremenom s lakoćom evoluirao. Gejmplej predstavlja skrolujuću 2D avanturu gde se karakter konstantno kreće s leve na desnu stranu odnosno ne može da pomera ekran u suprotnom smeru.

Protagonista je praistorijski dečak koji neprijatelje savladava koristeći kamene sekire, verni skejtbord (?) i moć anđela čuvara koji ga na kratko vreme čini nepobedivim. A na kraju svakog nivoa, očekuje ga „boss“ karakter kog mora poraziti da bi napredovao, što je vrlo zanimljiv detalj za igru ovako vremešnog dizajna.

 

Druga igra je Wonder Boy in Monster Land i predstavlja značajan skok u odnosu na prvi naslov. Ovo je bio momenat kada su u igru implementirani RPG elementi pa se lakoća igre ogledala u opremi koju ste nabavili odnosno koliko ste pažljivo skupljali sredstva za naoružanje i zaštitu. Iako podeljena na dvanaest različitih nivoa, igra je linearna ali istovremeno sadrži i značajan broj tajni koje će zadovoljiti ljubitelje ovog tipa istraživanja.

Treća igra kolekcija jeste peti naslov Wonder Boy sage – Wonder Boy in Monster World, i po mom skromnom mišljenju predstavlja najbolji deo paketa. Suštinski, igra je najsličnija onoj o kojoj smo malopre govorili, ali umesto linearno povezanih nivoa, igraču pruža mogućnost da svet istražuje po sopstvenom nahođenju. Razgovor sa drugim likovima, pronalaženje ključnih predmeta i vraćanje na već posećene lokacije, znatno je moderniji način izvođenja. A samom modernom utisku doprinosi i činjenica da je igra prvobitno rađena za Seginu Mega Drive konzolu i izgleda mnogo lepše od svojih prethodnika.

Poslednja igra u paketu, Monster World IV, naslov je koji smo prošle godine imali priliku da zaigramo u vidu rimejka. I dok je igranje novog naslova sa nepromenjenom mehanikom, a lepšom grafikom, bilo zaista neobično iskustvo, igrati ga u prvobitnom obliku pruža baš potaman osećaj. Vizuelno, igra je verovatno najlepši deo paketa, sa plejadom različitih nivoa i živopisnom paletom boja koja protagonistkinju Ašu ističe u svakom mogućem smislu. Ali dizajn nivoa i generalna gejmplej mehanika, čine ovu igru tek trećom mi omiljenom na listi od ove četiri.

Kao paket nostalgičnih igara, Wonder Boy Collection dolazi i sa nekolicinom interesantnih dodataka. Osim očekivane opcije da igru sačuvate u bilo kom trenutku, na raspolaganju imamo i mogućnost da ubrzavamo izvođenje igre ali čak i da dešavanja premotamo unazad. Ukoliko se stvari ne odvijaju kako ste želeli a ne prezate od toga da koristite ovu „super moć“, dovoljno je da pritisnete jedan taster i vreme će se vratiti kao da igrate Prince of Persia, a ne trideset godina stare Wonder Boy igre. Mada kad razmislim, ni Princ više nije nešto mlad…

Takođe, igre dolaze i sa lepom količinom filtera i opcija za podešavanje slike, tako da uz malo čačkanja po grafičkom meniju, možete da učinite da igra ponovo izgleda kao što je nekada „zračila“ sa najkvalitetnijeg, radioaktivnog CRT televizora. Samo pazite da se ne zanesete. Mene su iskreno u maniru najsnažnije nostalgije, oči pekle od retro miline.

 

 

Ovaj paket preporučujem samo ukoliko ne možete da se domognete „anniversary“ kolekcije koja je daleko kompletniji naslov. Ali prave ljubitelje serijala, kao i one željne da ga iskuse po prvi put, ne bi trebalo da odbije odsustvo nekih naslova, već privuče prisustvo onih koji su tu. Wonder Boy Collection je lep paketić igara od kojih nisu sve najsjajnije ostarile, ali čak i u današnje vreme predstavljaju impresivan pokazatelj razvojnog toka jednog renomiranog serijala u kome se još uvek može i te kako pošteno uživati.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Bobble Figure Alice In Wonderland POP! - Alice Curtsying Visina figure: 9 cm  ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.199,00 RSD
Vrsta
Nova
2.199 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Kao lider jednog od 7 drevnih gradova sveta, pažljivo skupljaj resurse, razvijaj infras...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.599,00 RSD
Vrsta
Nova
3.599 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
XBOX ONE igre XBO825
Nova igra tvoraca Borderlands serijala Looter shooter smešten u svet epske fa...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.999,00 RSD
Vrsta
Nova
1.999 ,00 RSD

Slični članci

17.
May.
2024.
Vesti/Najnovije
Promocija grupe GIFT i njihovog koncerta u mts Dvorani je bila idealna prilika da proverimo šta članovi grupe igraju.
17.
May.
2024.
Vesti/Najnovije
RockStar Games vredno radi na GTA 6, i kako Finansijski izveštaj Take Two navodi, igra izlazi na jesen 2025. godine.
15.
May.
2024.
Vesti/Najnovije
Rockstar je kompanija za koju si znamo da je uspešna. A da li znamo koliko su igara do sada uradili i koje su najčudnije od njih?