Vesti/Najnovije
18.11.2022.
Autor: Danica Manojlović

The Game Awards 2022

Ko nam fali?

Neke igre sam očekivala, a za neke sam se nadala da će se pojaviti na listi. Tu je sada i grupa onih igara za koje mi se čini da su neopravdano izostavljene sa liste nominovanih.

Bez obzira ko je vaš favorit, možete glasati za igru u svakoj kategoriji koja vodi do The Game Awards, a pobednici će biti objavljeni na dodeli nagrada 8. decembra. Među mnogim kategorijama, podsećam, istaknute igre 2022. kao što su God of War Ragnarok i Elden Ring su prisutne svuda. Druge igre poput Horizon Forbidden West, Stray i A Plague Tale: Requiem takođe imaju primetno prisustvo u svim kategorijama.

Kao takvo,ovo ponavljanje među kategorijama nas je nateralo da se zapitamo zbog čega su neke igre preskočene u korist drugih naslova.

Bilo je nekoliko odičnih igara tokom 2022. Bila je to odlična godina za dugo očekivane AAA igre, a ove godine smo videli i dosta izvanrednih indie naslova. Kao takav, suziti većinu kategorija za The Game Avards na samo pet igara je težak zadatak. Imajući to u vidu, postoje neke zapažene igre koje su izašle 2022. godine koje se nigde ne vide na listama. Postoje i slučajevi gde mislim da u nekim kategorijama ima igara kojima tu uopšte nije mesto zbog različitih žanrovskih ili drugih razloga.

Sećate se nedavnog uzbuđenja i pohvala koje je dobio Sonic the Hedgehog Sonic Frontiers?  Dosta je onih koji kažu da je Sonic Frontiers najbolja 3D Sonic igra od Sonic Adventure 2. Uprkos raznim pohvalama, nema je ni u jednoj kategorija za Game Awards. Sonic Frontiers ima jedan od najboljih zvučnih zapisa ove godine, tako da je njegovo odsustvo iz kategorije pomalo čudno. Sonic Frontiers bi se takođe mogao dobro uklopiti u druge kategorije kao što je na primer, najbolja akciona igra. Razlog za odsustvo Sonic Frontier sa spiska nominovanih može biti zbog toga što je igra nedavno izašla. Podsećam da je igra izašla pre manje od nedelju dana pre nego što su nominovani za The Game Awards javno objavljeni. Možda jednostavno nije bilo dovoljno vremena. Međutim, igra koja je izašla dan nakon Sonic Frontiers-a je God of War Ragnarok.

God of War Ragnarok je trenutno nominovan za igru godine i nekoliko drugih kategorija, tako da argument da je Sonic Frontiers izašao prekasno ne pije vodu. Iako je Bog rata Ragnarok verovatno od starta planiran zbog hajpa i nominovan automatski, žalosno je što se Sonic Frontiers nigde ne primećuje.

2022. godinu su nakon dosta pomeranja bitnih naslova za 2023. godinu spasile indie igre. 

2022. je bila primedno fantastična godina za indi igre. Game Awards sadrži mnoge indie igre u svim svojim kategorijama, a Stray je čak nominovan za igru godine. Sigurna sa da su programeri ovih igara ponosni ali još uvek ima mnogo zapaženih indie igara iz ove godine koje su izostavljene iz odgovarajućih kategorija ili uopšte i nema. Na primer, Vampire Survivors je nominovan za najbolji indi debi, ali njihov uticaj na industriju ide daleko dalje od njegovog debija. Moglo bi se tvrditi da je Vampire Survivors odgovarajući kandidat za najbolju indie igru, pa čak i igru godine po mnogima.

Još jedna igra koja je izostavljena je Rogue Legacy 2. Prva igra koja je izašla pre skoro 10 godina imala je ogroman uticaj na indie igre i žanr poput rogue-a. Rogue Legacy 2 je godinama bio dugo očekivan i premašio je očekivanja kada je konačno izašao iz early access. Iako je Rogue Legacy 2 zaslužio sve pohvale, teško ga je uporediti sa drugim indie igrama prisutnim na nagradama. Posedovanje dve kategorije za nezavisne igre sa malim varijacijama između njih omogućava celoj industriji igara da se takmiči, dok su naslovi sa velikim budžetom svako više favorizovani za druge kategorije. Rogue Legacy 2 bi verovatno pobedio da postoji kategorija za najbolje igre poput rogue-a, što je naizgled potrebno.

Iznenađujući indi hit ove godine koji je mnoge ljude zaprepastio bio je Signalis. Ova igra je inspirisana najboljim iz klasičnog žanra horora za preživljavanje, od igre do retro vizuelnih prikaza. Signalis je zaslužio sve pohvale, ali je odsutan na The Game Awards kao i mnoge druge indie igre. Kako su mnoge indie igre dobri kandidati za mnoge druge kategorije, šteta je da je sve ograničeno na najbolju indie igru. U Signalis' slučaju, ne postoji čak ni kategorija za najbolju horor igru uprkos broju horora koji su objavljeni 2022. godine.

Sifu je još jedna igra sa odličnim kritikama koja podiže obrvu. To je fantastična igra u kojoj se igrač bori sa talasima neprijatelja koji postaju stariji sa svakim pokušajem. Međutim, iako je igra veliki uspeh za nezavisne programere i odlična akciona igra, ne spada baš u kategoriju najbolje borbene igre. U poređenju sa ostalim igrama u toj kategoriji, to je jedina igra koja je isključivo iskustvo za jednog igrača. Kao takav, Sifu koji je među nominacijama mogao bi da bude u centru pažnje drugihstvari.

Igre kao što su GigaBash i ponovno izdanje Persona 4 Arena Ultimax su prikladniji kandidati za najbolju borbenu igru i zaslužuju da budu priznati. Još uvek ima dosta ljudi i igara koje su izostavljene iz različitih kategorija. Strangers of Paradise: Final Fantasy Origin za najbolju akcionu igru, Danielle Bisutti kao Freya u God of War Ragnarok za najbolje izvođenje i Potionomics kao jedna od mnogih izostavljenih indi igara samo su neki od kandidata koji su mogli biti dodati u različite kategorije.

Game Awards je zamišljen kao promovisanje industrije video igara, ali izgleda da uvek izostavlja zapažene igre u korist određenih naslova koji budu nominovani za brojne nagrade. Mnoge igre su odbijene na dodeli nagrada Game Awards 2022 pa je na igračima da im daju pohvale za rad koje zaslužuju.

 

Ko je po vama neopravdano izostavljen?

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41368
Izgubljena, sama i odvojena od porodice, mačka lutalica mora da razreši drevnu m...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD
Korišćena
2.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50251
Uživaj u novoj Sonic Frontiers pustolovini koja je dostupna za sve korisnike PS5&n...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD
Korišćena
3.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50205
Izgubljena, sama i odvojena od porodice, mačka lutalica mora da razreši drevnu m...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD
Korišćena
2.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50202
Nastavak God of War 2018 je stigao, God of War Ragnarok u prodaji za PS5 konzole. Prid...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
9.999,00 RSD
Vrsta
Nova
9.999 ,00 RSD
Korišćena
6.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50186
Sifu je akciona beat 'em up igrica koja se igra iz trećeg lica. Sama igra a je insp...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD
Korišćena
2.999 ,00 RSD

Slični članci

30.
Dec.
2022.
Vesti/Najnovije
Znamo da zvuči čudno, naročito ako imamo u vidu da kod nas postoji čitaj jedan pokret roditelja koji su protiv gejminga. Problem je što neki od njih n...
24.
Dec.
2022.
Vesti/Najnovije
Matematika, logika, brzina, učenje stranog jezika... Mnogo je dobrih stvari koej pravilno usmeren gejming može da unapredi kod dece. Učenje sa video igrama m...
16.
Dec.
2022.
Vesti/Najnovije
Volite li dobre simulacije letenja? Evo par predloga.