Vesti/Najnovije
24.12.2022.

NOVOGODIŠNJA AKCIJA - Hollow Knight

Ne propustite ovu igru!

 

 

Autorki ovih redova verovatno će zauvek ostati urezane u sećanje reči da je za pravljenje kvalitetne knjige potrebno da imate gomilu dobrih knjiga i samo jedan par makaza. Neko ko se slepo pridržava principa da očigledna kopija neke igre ne može da bude dobar naslov, verovatno se ne bi složio sa početnom konstatacijom. Taj isti neko bi zbog svojih principa propustio sijaset dobrih „neoriginalnih” igara, a Hollow Knight je definitivno jedna od njih.

Hollow Knight nije originalna igra, ali je definitivno dobar i zabavan predstavnik žanra metroidvania.

Prošla godina donela nam je igre kao što su Ori and the Blind Forest i dugo očekivani Owlboy, a ako se po jutru dan poznaje, i ova godina će biti plodonosna kada su u pitanju naslovi iz žanra metroidvania. Umesto eksperimentisanja na temu šta implementirati u igru, a da ranije nije već viđeno, tročlana ekipa iz razvojnog studija Team Cherry je odlučila da u igru ubaci sve klasične elemente koji krase jedan ovakav naslov i iz njih pokuša da izvuče maksimum. Na sreću celokupne igračke publike, možemo reći da im je to u potpunosti pošlo za rukom. Hollow Knight je predivno iscrtana 2D akciona avantura, koja će vas satima držati prikovane za ekran, ne toliko zbog priče, koje gotovo da i nema, već pre svega zbog izrazito visokog stepena igrivosti. Ovo je jedan od onih naslova kome ćete se uvek rado i sa nestrpljenjem vraćati po završetku škole ili radnog vremena. Sem toga, pošto će vam za završetak Hollow Knighta biti potrebno bar četrdeset sati, može se reći da vam je celonedeljna zanimacija obezbeđena.

 

Pomenuti broj od četrdeset sati potrebnih za završetak igre, predstavlja grubu estimaciju na osnovu našeg iskustva sa igrom. Naime, Hollow Knight krasi veoma visok stepen nelinearnosti, te će vreme provedeno u igri biti upravo srazmerno afinitetu igrača prema istraživanju i otvaranju najrazličitijih delova mape. Kroz igrački svet rasut je pozamašan broj skrivenih lokacija, čije pronalaženje biva nagrađeno raznoraznim power upovima i artefaktima koje će vašem neznanom junaku doneti poboljšanje postojećih, ili otključavanje potpuno novih skillova. Na tim lokacijama možete, takođe, naći novčiće za koje ćete kod lokalnih vendora moći da pazarite apgrejdove. Mapa igre je generalno razdeljena u desetak lokacija i veća je nego što se na prvu loptu očekuje. Iako odmah od starta imate potpunu slobodu kretanja, nisu sve lokacije na mapi vidljive, već je na svakoj novoj tabli potrebno da pronađete NPC-a od koga ćete kupiti kartu regiona. Ovo ne znači da ćete kroz igru moći da se prošetate do finalnog bossa i završite je očas posla ukoliko to budete želeli. Do nekih lokacija na mapi se može stići samo uz posebne skillove koje ćete pokupiti tek nakon što budete potamanili određene bossove, ili ih budete kupili za novac koji ste zaradili istraživanjem. Takođe, težina protivnika na prelazu iz lokacije u lokaciju će, logično, progresivno rasti kako budete odmicali kroz igru, tako da ćete biti primorani da svog mališu apgrejdujete kako bi ostao konkurentan.
Igru krasi magija da vas od prvog minuta navuče na skakutanje i otvaranje novih i novih i novih lokacija, bez neke posebne potrebe za naracijom ili kompleksnijom pričom.

Na površnost priče, što bismo u 99% slučajeva uzeli kao veliki minus, ovde ćemo galantno zažmuriti i oprostiti australijskom studiju. Hollow Knight krasi ta magija da vas od prvog minuta navuče na skakutanje i otvaranje novih i novih i novih lokacija bez neke posebne potrebe za naracijom ili kompleksnijom pričom. Ipak, ne mogu da se otmem utisku da je prostora za priču bilo, pogotovo ako uzmemo u obzir popriličan broj NPC-ova na koje ćete naletati tokom igre. Ovako je interakcija svedena na minimum i svi dijalozi se svode na jednu ili dve rečenice. Da budemo precizniji, u pitanju su monolozi, s obzirom na to da glavni protagonista, kome se čak ni ime ne zna, tokom igre ne progovara ni reč.

 

Hallownest, kako je zapravo ime underground prostranstva unutar koga se igra odvija, odiše sivilom i turobnošću nekada nedvomisleno veselog mesta. Ukoliko bi atmosferu igre trebalo da opišem u tri reči, bile bi to – sumorno, hladno i tajnovito. Shodno tome, krajolik u igri nije šarolik, već preovladavaju boje sa tamnijeg dela spektra. Animacije su takođe još jedan segment gde su developeri odradili sjajan posao. Gotovo sa svakim objektom na mapi, moguće je na neki način interagovati – biljke ćete seći, bandere kriviti, znakove čupati... Da se razumemo, vizuelna komponenta i ručno crtana grafika se ne može uporediti sa, recimo Orijem, ali svakako zavređuje pažnju i zaslužuje prelaznu ocenu. Dok igra na vizuelnom planu zadovoljava, njena audio komponenta je briljantna! Klavirskim deonicama i kompozicijama koje će vas pratiti kroz igru, poželećete da se vratite po završetku igre i potražite ih na jutjubu, pogotovo ako ste ljubitelj saundtrekova. Atmosferične melodije savršeno doprinose i upotpunjuju celokupnom vajbu igre, a ni u jednom trenutku se ne nameću kao iritantne ili nepotrebno napadne. Bravo!
Dok igra na vizuelnom planu zadovoljava, njena audio komponenta je briljantna!

Ljubiteljima akcionih avantura sa bogatom atmosferom, koji znaju šta su igre tipa metroidvania, celokupan ovaj opis igre možda nije ni bio potreban, jer će se oni potruditi da ne propuste Hollow Knight. Ovaj tekst je mnogo bitniji za one druge igrače koji se ranije nisu susretali sa naslovima ovakvog tipa. Za upoznavanje sa novim žanrom, uvek je važno da se odabere adekvatna igra, a Hollow Knight je idealan predstavnik svog žanra. Igra ume da podstakne, nagradi i pruži mnogo sati kvalitetne zabave iskusnijim igračima, a sa druge strane, ima dovoljno strpljenja i za one koji se isprva neće baš najbolje snaći. Igra svakako ima svoje nedostatke, ali su oni diskretno zamaskirani svim onim lepim što ovaj naslov ima da ponudi. Ocena u ovom slučaju ne bi trebalo da bude važna, a svakako ne presudna. Za potrebe forme, evo je ispod.

Ana KRSTIĆ

 

 

 

Recenzija SVET KOMPJUTERA

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4809
PS4 Hollow Knight
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD
Korišćena
2.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Switch Hollow Knight
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.499,00 RSD
Vrsta
Nova
4.499 ,00 RSD
Korišćena
2.999 ,00 RSD

Slični članci

24.
Dec.
2023.
Ova mama je gejmer
Video igre sa temom praznika nisu ni približno tako uobičajene kao TV emisije ili filmovi sa prazničnom temom, ali ako želite da uđete u božićni duh uz igru ...
23.
Dec.
2022.
Vesti/Najnovije
Razvojni timovi koji su radili na ovogodišnjoj igri uložili su vreme da naprave još bolji proizvod nego prošle godine.
22.
Dec.
2022.
Vesti/Najnovije
Star Wars: Jedi Fallen Order se pokazao kao sjajna akciona avantura, prepuna zanimljivih momenata i zabavnih borbi.