Vesti/Najnovije
13.01.2023.
Autor: Danica Manojlović

Da li su ovo najbolje RPG igre u 2022. godini?

Ocene kritičara, komentari igrača ali i neki naši lični favoriti

Asocijacija na RPG u 2022. godini je svima Elden Ring. Mislimo da ne postoji neko ko nije bar čuo da je ova igra osvojila sve moguće nagrade prošle godine. Ipak, bilo je tu još RPG naslova vrednih igranja i pohvala.

RPG igre su izdate za više platformi. Iz dugo očekivanog i već pomenutog "Elden Ring u mračni i uvrnuti svet Wold West. Dok su neki izdavači gradili nove svetove na nagrađivanim formulama, drugi su pokušali sa inovacijama u nadi da će nekako zainteresovati i uhvatiti novu generaciju gejmera.  Ali ko je sve bio uspešan i da li su ispunili svoja obećanja o impresivnom igranju, detaljnim pričama i jedinstvenim sistemima napredovanja? Evo liste nekih najbitnijih naslova na osnovu rezultata recenzija, odgovorima gejming zajednice i naravno naših ličnih favorita. Iako mislite da ste sve što ste želeli i odigrali, proverite jer ko zna, možda ćete naći hit koji niste očekivali!

 

Elden Ring

Elden Ring," mračni fantazijski ep, smatra se remek-delom. Kreirao ga je Hidetaka Miyazaki u saradnji sa Georgom RR Martinom, "Elden Ring" je FromSoftvare-ov najambiciozniji RPG do sada, sa dizajnom otvorenog sveta koji preuzima i uzdiže kultnu Souls formulu do novih visina.  Kada prvi put uđete u misteriozni svet poznat kao The Lands Between, primetićete ogromnu razliku u dizajnu u poređenju sa prethodnim FromSoftvare igrama.

Veterani "Bloodborne" i "Dark Souls" pohvalili su promenu boja kao privlačniju, sa veličanstvenim pejzažima za posmatranje. A igra... samo da kažemo da je morate odigrati.

 

 

Horizon Forbidden West

Omiljena igra mnogih. 

Horizon Forbidden West je akcioni RPG koji je razvio Guerilla Games i direktan nastavak „Horizon Zero Dawn iz 2017. godine. Igra je smeštena u postapokaliptičnu verziju Sjedinjenih Država a igrači istražuju zemlju prepunu zlonamernih stvorenja mašina. Igrači ponovo preuzimaju ulogu Aloy iz originala, ali im se ovaj put pridružuje grupa pratilaca. Ukratko, glavna priča se fokusira na misterioznu kugu koja ubija sve što zarazi. Aloy i drugi, zbog toga putuju do tajanstvene granice u nadi da će pronaći izvor izbijanja iste. Radnja je dobro osmišljena, sa novim neprijateljima koji izazivaju igrače od početka do kraja. Prateći perspektivu iz trećeg lica pomešanu sa stablima veština i oružjem u bližoj borbi, pomislićete i osetićete kao da je Forbidden Westd ono što je God of War mogao da bude da je bio potpuno otvoren svet.

 

 

Pokémon Legends: Arceus

Većina Pokemon igara su pratile pobedničku formulu koja je ostala u skladu sa originalnom igrom lansiranom 90-ih. Igrači će izabrati početnog Pokemona, kretati se iz jednog grada u drugi na linearni način, okupiti tim, pobediti vođe Gym-a i konačno postati Pokemon šampion. Iako je ova formula učinila Pokemone jednom od najuspešnijih serija video igara svih vremena, Game Freak i Nintendo obećali su potpuno novi pravac sa svojim najnovijim delom.

Sa sigurnošću se može reći da su postigli ovaj cilj. Arceus je poluotvoreni svet koji omogućava igračima da trče okolo u velikim segmentiranim područjima koja su slobodna za istraživanje. Naglasak na borbi protiv trenera zamenjen je hvatanjem Pokemona. Igrači sada mogu da komuniciraju sa Pokemonima u realnom vremenu, fizički prilazeći do njih i bacajući poke loptu. Možete čak uhvatiti Pokemone za jahanje, kao što je Wyrdee, koje zatim možete koristiti da prelazite preko pejzaža i pristupate ranije nedostižnim područjima. Kada igrači odluče da se uključe u borbu, veterani serije bi trebalo da se upoznaju sa igrom. Pokemon legends: Arceus  prati sistem bitke zasnovan na potezu, koji ima nekoliko novih funkcija koje mogu pokrenuti stvari. Platforma Switch posebno reaguje prilično dobro na ovo, pružajući glatko iskustvo i zabavne zadatke. Novi pravac ove igre definitivno podiže uzbuđenje kada je u pitanju budućnost franšize. 

 

 

Tiny Tina's Wonderlands

Tiny Tina's Wonderlands je spin-off Borderlands serijala, i nastavak Borderlands 2: Tiny Tina's Assault on Dragon Keep. Slično svojim prethodnicima, Tiny Tina's Wonderlands je pucačina iz prvog lica u kojoj Tina postavlja RPG kampanju sa temom fantazije za nove likove. Komična priča se dešava u okviru stolne igre pod nazivom "Bunkers & Badasses," u kojoj vi i dva lika morate pobediti Gospodara zmajeva pre nego što on preuzme kraljevstvo fantazije kojim vlada Butt Stallion. Igra se igra kao i svaki drugi naslov Borderlands-a - preterane varijacije oružja, brza borba i smislene sporedne misije sa obiljem nagrada.

Vizuelno, Tiny Tina's Wonderlands zadržava šareni umetnički stil koji je tokom godina činio franšizu posebnom. Uvek je zabavno istraživati svet, uz nasumične susrete, kao što je grad koji je zauzela zla stabljika pasulja. Bez sumnje, sistem za nivelisanje i prilagođavanje tako da odgovara vašem stilu igre nikada neće zastareti. Štaviše, maksimalno iskorištavanje sposobnosti i razvijanje svega do kraja igre je samo po sebi dostignuće. 

 

 

Dying Light 2 Stay Human

Dying Light 2 Stay Human je postapokaliptični, akcioni RPG otvorenog sveta kompanije Techland. Radnja igre je smeštena dve decenije nakon originalnog "Dying Light" i stavlja vas na mesto Aiden Caldwell-a. Lutajući hodočasnik koji traži svoju sestru Miu kroz Villedor prepun zombija. Pre nego što krenu dobre stvari, igrači moraju da uđu u Dying Light 2 znajući da je glavna priča nejasna. Glasovna gluma je dobra, ali igra se bori da stvori nezaboravne trenutke bogate pričom. Recenzenti su žestoko kritikovali glavnu potragu zbog žurbe. Međutim, ono što igri nedostaje u pripovedanom predanju, nadoknađuje se fenomenalnim igranjem. Zahvaljujući odličnom sistemu napredovanja i besprekornoj mehanici parkura, Dying Light 2 je jedna od najboljih igara u prvom licu koje ćete imati zadovoljstvo da iskusite. Skaliranje kula ili kretanje kroz grad je neverovatno. Sedećete na ivici svoje stolice dok skačete sa jedne zgrade na drugu, izbegavajući zombije koji jedu meso. Sve što radite polako izjednačava protagonistu i čini da se osećate kao da postajete jači. Kada srušite jače neprijatelje, vaša borba će se poboljšati, dok će pokušaj novih skokova vere poboljšati vaše sposobnosti parkura.

Dying Light 2 Stay Human postiže ono u čemu mnoge igre otvorenog sveta ne uspevaju, održava stvari zabavnim dok putujete kroz oblast za igru. Prelazak sa lokacija nikada nije lagan, to je prilika da usavršite svoje veštine koje se stalno poboljšavaju. Dodajte iskustvo u kooperaciji i dobićete svoj sopstveni „Ja sam legenda“ momenat sa prijateljima, ali ovog puta ste na tamnoj strani.

 

 

The Witcher 3: Wild Hunt - Complete Edition

Sada već daleke 2015. godine, The Witcher 3: Wild Hunt je izazvao prijatne šokove u industriji igara, dobivši brojne nagrade za igru godine i najbolju igu igranje uloga. Dok vam je većina RPG-ova davala izbor između dobrog i lošeg, "The Witcher 3: Wild Hunt je istraživao sivu zonu između, odlučujući za veće ili manje zlo. Fantastična priča, otvoreni svet, igranje i nezaboravni likovi napravili su The Witcher 3: Wild Hunt  zaista lepom i jedinstvenom igrom.Sa izdavanjem kompletnog izdanja 2022, The Witcher 3: Wild Hunt sada uzima sve što smo toliko voleli u originalu i baca u sledeću generaciju platformi za igre. Ovo proširenje je dostupno za PC, PlayStation, Xbox i Switch.

Više o igri možete pročitati u našem tekstu Witcher 3 next-gen update unapređuje već savršenu igru.

 

 

Steelrising

Steelrising je akcioni RPG smešten u alternativnu vremensku liniju Francuske revolucije. Kralj Luj XVI je pustio vojsku smrtonosnih robota sa satnim mehanizmom na ljude i sada uz strah vlada Parizom. Igrači, stoga, preuzimaju ulogu Aegisa, usamljenog ratnika automata koji se sada mora suočiti sa kraljevom mehaničkom vojskom i spasiti revoluciju.  Koncept alternativne istorije je svakako intrigantan, sa mnogim recenzentima koji slave postavku igre i detaljnu grafiku. Oblasti  Steelrising prebaciće se iz prelepih vrtova Saint-Cloud i raskošnosti Versaja u ratom razorene ulice Pariza. Kako igrač napreduje, više oblasti će se otključati, uključujući prečice kroz postojeća okruženja.

Osnovna snaga ove igre potiče od njene  Souls like formule. Borba se vrti oko lakih ili jakih napada, dok se nadogradnje oružja ili veština primenjuju na kontrolnim punktovima širom sveta. Povremeni igrači ili novopridošlice u "Souls" igre su takođe pozdravile nešto lakši nivo težine. Agresivni stilovi igre se podstiču, zahtevaju manje strpljenja i smanjen rizik od kažnjavanja, pored izazovnih borbi sa boss-ovima za koje nisu potrebni sati da se otkriju. Rekavši to,  i dalje će vam se dlanovi znojiti i srce kucati uz snažnu instrumentalnu muziku. Njegova jedinstvena tema Francuske revolucije je osnažujući spin-off sada sve većem prilivu RPG-a zasnovanog na veštinama. 

 

 

Weird West

Weird West je natprirodna mračna fantastična obrt priča o kaubojima i odmetnicima. Igra se vrti oko antologije od pet poglavlja koja prati živote pet heroja, a to su: lovac na glave, plemenski zaštitnik, vukodlak, magični fanatik i svinjar. Kao impresivni RPG sim odozgo nadole, Weird West je za one koji zaista vole igranje uloga sa malo akcije i nepredviđenog razvoja događaja. Od početka vaših avantura, primetićete sličnosti između Weird West i Dishonoured. Kao heroj, imaćete izbor između prikrivene ili akcione igre. Igrači mogu ostati van vidokruga, sakriti tela ili pucati u bilo šta što se kreće. Pored toga, svaki lik dolazi sa jedinstvenim čarolijama ili pogodnostima, tako da je svako poglavlje sveže dajući vam priliku da promenite svoj stil igre.

Ova igra zaista impresionira kroz svoj otvoreni svet i njegove posledice. Postoji na desetine gradova sa kojima možete komunicirati, što uključuje aktivnosti kao što su trgovina, pomoć strancima ili unajmljivanje plaćenika da se pridruže vašoj zabavi. Čak možete pretvoriti vredna naselja u gradove duhova.  A posledice.. pa... Miris trulih leševa će privući užasna čudovišta koja pretvaraju nekada uspešan grad u bukvalnu paklenu rupu. Kada odlučite da se vratite u grad, možda će vas krivica pojesti pre čudovišta. Kao jedno od najugodnijih doživljaja u sandbox-u nakon dugo vremena, horor entuzijasti ne bi trebali propustiti ovaj naslov.

 

 

Marvel's Midnight Suns

U Marvel's Midnight Suns igrate ulogu Hunter-a, oživljenog heroja koji se mora boriti protiv drevnog zla koje preti da uroni svet u tamu. Igrači se bore zajedno sa poznatim herojima kao što su Iron Man i Captain America, u zanimljivoj RPG baziranoj na potezu koja nudi dugu kampanju i jedinstvene odnose likova u igri. Dok se Marvel igre obično u velikoj meri oslanjaju na brzu akciju, Marvel's Midnight Suns karakteriše pozitivna promena sa igrom fokusiranom na strategiju. Igrači biraju tri heroja da im pomognu u borbi i dobijaju špil nasumičnih karata sposobnosti. Tokom misije, sposobnosti utiču ili na igračeve heroje, neprijatelje ili okruženje. Ako ovo zvuči poznato za XCOM serije, onda ste na pravom putu, igranje i sistem borbe su manje-više isti. 

Šetajući po mestu kompletnom za istraživanje zvanom Abby, vaš lik će takođe moći da ćaska sa svim Marvel herojima i da se upusti u razgovore pune šale. Ovo postavlja opcije za neke šaljive situacije, kao što je gledanje  kako Wolverine igra video igrice ili Spiderman koji priča u snu.  Marvel's Midnight Suns stoga nudi neverovatnu mešavinu potezne borbe i interakcije likova. Ako ste ljubitelj Marvel filmova o superherojima, ili stripova, ova igra je vaš najnoviji najbolji način da uđete u univerzum i komunicirate kako vam odgovara.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50120
Nastavak igre Horizon Zero Dawn Postapokaliptična open world avantura smeštena ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.799,00 RSD
Ušteda 31%
6.999,00 RSD
Vrsta
Nova
6.999,00 RSD
4.799 ,00 RSD
Korišćena
4.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50119
Nova igra tvoraca Borderlands serijala Looter shooter smešten u svet epske fant...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999 ,00 RSD
Korišćena
1.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50068
Dugo očekivani nastavak igre Dying Light iz 2015. godine, Dying Light 2 Stay Human je n...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Ušteda 40%
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999,00 RSD
2.999 ,00 RSD
Korišćena
3.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Spin-off Pokemon serijala Radnja smeštena u vreme pre saradnje ljudi sa pokemoni...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.499,00 RSD
Vrsta
Nova
8.499 ,00 RSD
Korišćena
5.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.499,00 RSD
Vrsta
Nova
7.499 ,00 RSD
Korišćena
4.999 ,00 RSD

Slični članci

08.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Da se primetiti da je u poslednje vreme popularnost kolekcionarskih figura sve veća. To se desilo mahom zbog proboja otaku kulture po svetu i samim prihvatan...
07.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Loš kraj filma može da nam pokvari osećaj koji imamo dok ga gledamo. Loš kraj knjige će učiniti da smo uzaludno proveli vreme u čitanju iste. D...
03.
Apr.
2024.
Vesti/Najnovije
Više od bilo kog drugog oblika medija, video igre poseduju duboku moć da vas uvuku u svoju priču i nateraju vas da postavljate pitanja, prepitujete se...