Vesti/Najnovije
13.12.2023.
Autor: Danica Manojlović

Grand Theft Auto film koji nećete videti

Eminem u ulozi bez premijere

Grand Theft Auto film postoji! U pitanju je američka akciona komedija iz 1977. u kojoj je glavnu ulogu u svom debiju igranog filma režirao Ron Hauard, koji je takođe napisao scenario sa svojim ocem iz stvarnog života Rensom Hauardom, koji je takođe igrao u filmu. Sve do danas je ovo jedini film ovog naziva. I sigurni smo da Vam baš i nije interesantan.

Ko još ne zna da je Grand Theft Auto jedna od najvećih i najpoznatijih serijala o igricama svih vremena, što je naglašeno monumentalnim uspehom GTA VI trejlera, ali uprkos svojoj popularnosti, čini se da franšiza nije prikladna za filmsku adaptaciju. Rockstarov GTA 6 trejler je već oborio rekorde, postavši najgledaniji YouTube video bez muzike u prva 24 sata od objavljivanja. Ovo dokazuje koliko je serijal popularan, ali i dalje... ništa od velikih ekrana!  Uprkos upečatljivim pričama i nezaboravnim likovima, osnove zbog kojih GTA funkcioniše ne bi se primenile na bioskopsko okruženje.

Igra svakako ima mnogo jakih akcionih trenutaka koji se mogu dobro preneti na veliki ekran, ali ukupan osećaj serije neće. Identitet Grand Theft Auto je ukorenjen u svetu video igara i bez elemenata igre, postaje samo još jedna krimi serija. GTA će dokazano nastaviti da zarađuje novac i ostati na vrhu prodaja, ali je ulazak u filmsku industriju problematičan.

Ali, u vreme kada Holivud, Netflix i ostale platforme prilagođavaju video igre i dobijaju nagrade uz ogroman broj gledalaca,  mnogi fanovi se pitaju zašto ipak nikada nije snimljen "Grand Theft Auto" film. Malo je poznato da je bio je trenutak kada su filmofili skoro dobili "GTA" film sa rep zvezdom Eminemom u glavnoj ulozi. 

Sve što igra može da ponudi moglo bi, kako smo već naveli, i da se pretvori u uzbudljivu krimi dramu punu akcije. Svako ko je igrao bilo koju od iteracija objavljenih tokom godina zna da postoji mnogo ludih haosa i dobrih priča koje bi mogle da budu vredne filmske večeri. I  nije kao da Rockstar Games nisu dobili ponude da svoju igru iznesu na veliki ekran. 

Nakon što je izašao "Grand Theft Auto III" portali su prenosili izjave jednog od sezonskih testera igrica. Kirk Ewing je tada razgovarao sa "kokreatorom GTA Sem Hauserom o mogućoj filmskoj adaptaciji. „Sećam se da me je oko 4 sata ujutro nazvao jedan od producenata iz LA-a sa ponudom da snimimo film, i rekao je: „Kirk, imamo Eminema da glumi, i to je film Tonija Skota, pet miliona na stolu, da li ste zainteresovani?'" I to je bilo to!

U to vreme, Eminem je ulazio u svet glume sa "8 milja." Režiser, Toni Skot kojeg znamo kako po "Top Gun" filmu, na spisku radova je imao i filmove "Državni neprijatelj"; i "Špijunska igra" i njih dvojica su stvarno bili dobar tandem za ovaj film. Ali izgleda da je problem bio novac. Čini se da Holivud još nije spreman da napravi ponudu koju Rockstar neće moći da odbije ako ikada požele da snime ovaj film sa nekim drugim, a ne u svojoj produkciji. Mislim da će oni pre pokrenuti svoju producentsku kuću za filmove i sami staviti još para u svoj džep.

Njihova priča, njihov film!

Mada... da li bi trajanje filma bilo predugo obzirom na priču?

Najbolje adaptacije video igara obično biraju igre sa pričama koje se lako mogu sažeti ili izmeniti. Film Super Mario Bros. je nedavno uspeo da preuzme igru fokusiranu manje na razvoj karaktera, a više na nivo zabave, pretvarajući je u zabavnu priču koristeći podešavanja i trikove. Kada je u pitanju GTA, ovo je svakako teže uraditi.  Priče obično traju oko 20 sati najmanje dok se završe, a gde su dodavanja i unapređenja. Dodavanje sporednih misija dramatično povećava dužinu. Pokušaj da se ovo nekako filtrira bi svakako oduzelo mnogo od šarma igre. Eventualni pokušaj da se smisli potpuno nova priča bi svakako bio kontroverzan i verovatno bi bio daleko od Grand Theft Auto, i ličio na generički krimi film.

RockStar, tj. Take 2 su veoma zaštitnički nastojeni prema svojoj igri pa nam za sada na preostaje ništa drugo nego da samo zamislimo kako bi GTA film izgledao.

Ko bi po Vama mogao da zaigra u GTA filmu ako ikada bude snimljen?

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS441248
Grand Theft Auto: The Trilogy - The Definitive Edition sadrži remastere: Grand Theft...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.199,00 RSD
Ušteda 20%
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999,00 RSD
3.199 ,00 RSD
Korišćena
2.599 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Xbox series X GTA V izdanje sadrži kompletno GTA 5 iskustvo, single player, pristup več...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.499,00 RSD
Ušteda 30%
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999,00 RSD
3.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
XBOX ONE igre XBO841
Grand Theft Auto: The Trilogy - The Definitive Edition sadrži remastere: Grand Theft...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.199,00 RSD
Ušteda 20%
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999,00 RSD
3.199 ,00 RSD
Korišćena
2.599 ,00 RSD

Slični članci

05.
Dec.
2023.
Vesti/Najnovije
Likovanju nikad kraja, pa se planovi moraju menjati u hodu!
02.
Dec.
2023.
Vesti/Najnovije
Eminem bi trebalo da stigne u Fortnite kao deo finalnog događaja 4. poglavlja Big Bang, ali bi reper mnogo bolje odgovarao drugoj seriji igrica, opšte...
24.
May.
2023.
Vesti/Najnovije
Godine čekanja, likovan materijal i dodatni hajp koji ne daje prave informacije... Kao da sve to nije dovoljno nego sada pojedinci prave karijere na netačnim...