Vesti/Najnovije
14.12.2023.

EPIC je pobedio Google!

Titan je izgubio!

Tri godine nakon što je proizvođač igre Fortnit,  Epic Games tužio Apple i Google zbog navodnog vođenja ilegalnih monopola u prodavnici aplikacija, Epic je pobedio!

Porota u predmetu Epic protiv Google upravo je donela svoju presudu i utvrdila je da je Google svoju prodavnicu aplikacija Google Play i uslugu naplate Google Play pretvorio u nezakonit monopol.  Nakon samo nekoliko sati razmatranja,porota je jednoglasno odgovorila potvrdno na svako pitanje koje im je postavljeno.

  • Da Google ima monopolsku moć na tržištima distribucije Android aplikacija i tržišta usluga naplate u aplikaciji,
  • Da je Google radio antikonkurentske stvari na tim tržištima i da je tim ponašanjem  Epic povređen.
  • Odlučili su da Gugl takođe ima nezakonitu vezu između svoje prodavnice aplikacija Google Play i usluga plaćanja naplate na Google Play, kao i da se njegov ugovor o distribuciji, Project Hug bavi programerima igara, a dogovori sa proizvođačima originalne opreme bili su antikonkurentni.

Sada kada ovo čitamo, ne možemo a da se ne setimo svega što su obe kompanije iznosile na suđenju jedna o drugoj.

Naravno, Google planira da uloži žalbu na presudu i njihov predstavnik navodi da je „suđenje jasno pokazalo da se žestoko takmičimo sa Apple-om i njegovom App Store-om, kao i sa prodavnicama aplikacija na Android uređajima i gejming konzolama“. 

U postu na svom blogu kompanije, Epic Games je rekao: „Današnja presuda je pobeda za sve programere aplikacija i potrošače širom sveta. To dokazuje da je praksa Google prodavnica aplikacija nezakonita i da zloupotrebljavaju svoj monopol da bi izvukli previsoke naknade, ugušili konkurenciju i smanjili inovacije.  To je istorijska pobeda, posebno zato što je Epic uglavnom izgubio borbu protiv Apple pre dve godine kada je sudija Ivon Gonzalez Rodžers odlučio da ta borba nema nikakve veze sa aplikacijama.

Slični članci

15.
Aug.
2022.
Vesti/Najnovije
Kompanije Epic Games i 3Lateral najavljuju početak izgradnje svog kampusa nadomak Univerzitetskog centra, u Radničkoj ulici u Novom Sadu. Reč je o savremenom...
04.
May.
2021.
Vesti/Najnovije
Pokloni su privukli mnogo novih korisnika ali na žalost, oni nisu ništa dodatno kupovali.
11.
Apr.
2021.
Vesti/Najnovije
Ekskluzivni poslovi sa nezavisnim kompanijama koštaju, a čini se da Epic Games gubi ogroman novac da bi te ekskluzive mogao da ponudi.