Ova mama je gejmer
27.12.2022.

Ženski protagonisti u 2022. godini

Izbor je odličan!

Kraj je godine i svi imaju neke liste najboljih i najgorih, a ja volim da ih proširim. Toliko je toga što nam se nudi da su opcije za pravljenje lista skoro neograničene. Prošle godine sam pisala o najboljim igrama sa ženskim protagodnistima, i možda bi bilo dobro da vidimo šta se to promenilo ove godine.

Likovi iz video igara i njihove priče često su ključni faktori u određivanju toga koliko je dati naslov dobro prihvaćen. Igrači više vole da igraju igre u kojima nalaze nešto sebi blisko, ili lako za dopadanje u odnosu na njihov ukus, ali i ako je narativ dovoljno zanimljiv. Ženski likovi u igricama imaju dugu istoriju. Na ovogodišnjem GamesCon.u je jedna od najslikanijih promoterki bila devojka u kostimu Lare iz prve igre zbog specifičnog izgleda gornjih esktremiteta koji su dan danas nešto što starije gejmere odmah asocira na jednu od omiljenih igara. Dakle, sve nekako kreće od niskopolitičkih modela Lare Croft u ranim igrama Tomb Rider do grafike sledeće generacije koja je u stanju da potpuno promeni izgled Tes u rimejku The Last of Us. Primera je stvarno mnogo!

Ova godina nije zaostala sa ponudom i imamo potpuno nove naslove, kao i franšize sa kojima su igrači već upoznati, čime se dodatno proširuje sve veća i sve pozitivnija zastupljenost koju žene dobijaju u gejming industriji. Sa toliko igara koje će se naći na spisku objavljenih 2022. godine, nije iznenađenje da nekoliko najboljih ženskih likova godine dolazi iz naslova za koje su igrači glasali na The Game Awards. naravno, ima i nekoliko zanimljivih dodataka listi u igrama koje su igrači možda propustili. Naravno, teško je da neka lista može da obuhvati likove iz svih igara objavljenih ove godine. Ideja je da nekako naglasim one u kojima su igrači najviše uživali. Likove sa kojima su mogli da se najviše poistovete. Protagoniste koji čine da se univerzum u igri oseća mnogo ekspanzivnijim samim tim što su tamo.

Ovo je moja lista a vi slobodno dodajte one likove koje mislite da sam neopravdano propustila.

 

 

 

Aloy - Horizon Forbidden West

Moja omiljena! Možda zbog boje kose koju sam i ja imala kada je igra izašla, ili činjenice da mi je to bila prva igra za SonyPlaystation dok sam radila za njih, ili zbog fenomenalne E3 prezentacije 2017... Ili je sve po malo uz činjenicu da je u pitanju odlična igra i životan lik u periodu sa kojim je trenutno teško povezati se. Igramo igru i nadamo se da će na tome i ostati. 

U Horizon Zero Dawn, Aloy je otkrila da je ona zapravo genetski klon naučnice iz 21. veka po imenu Elisabet Sobeck. To je objasnilo mnogo priča o njenom poreklu. Horizon Zero Dawn je ponudio Aloy kao fantastičnu protagonistkinju koja je alat dizajniran za spas planete. Prvi unos u franšizi objasnio je šta je projekat Zero Dawn i zašto je bilo neophodno pobediti sada odmetnuti Had da bi se izbeglo potpuno uništenje. Nismo tada dobili neke ključne detalje koji su istraženi u Horizon Forbidden West. Među njima je i poreklo misterioznog signala koji je doveo do toga da podskupovi funkcija GAIA-e postanu sopstveni AI, a Horizon Forbidden West se time bavi zahvaljujući ljudima iz Dalekog Zenita. Kroz njihove akcije i planove, Aloy na kraju upoznaje Betu, još jednog klona Sobeck koji i dalje uspeva da se razlikuje od našeg protagoniste. Njih dvoje se na kraju povezuju, i iako Aloy dodatno preispituje sopstvenu individualnost, Betu takođe naziva svojom porodicom.

Horizon Forbidden West uspeva da dalje razvija karakter Aloy tako što je čini samosvesnijom i više vođenu svrhom, što je veliko dostignuće za nekoga ko je bio izbegavan i tretiran kaodrugačiji celog svog života. Ovo dalje pokazuje da predstojeći Burning Shores DLC i budući nastavci u seriji mogu učiniti protagonistkinju još ubedljivijom, a ovaj put Aloy i njen odnos sa Betom znači da ona nije sama. Bitna činjenica pred nadolazećom propasti planete.

 

 

 

 

Amicia - A Plague Tale: Requiem

Amicia je već bila veliki deuteragonista u A Plague Tale: Innocence zajedno sa svojim bratom Hugom. nastavak je neka druga priča. U nastavku, ona dobija nove alate, a njen samostrel brzo postaje neverovatno oružje za upotrebu koje ispunjava fantaziju o moći koja je ostala upražnjena u prvom naslovu. Međutim, Amicia mora da donosi još teže i očajničke izbore nego što je to činila u prošlosti, a još više se suočava sa teretom sve manjeg kvaliteta mentalnog zdravlja.

A Plague Tale: Requiem prikazuje kako Amicia posustaje nekoliko puta, do samog kraja igre, iako je to nešto što igrači mogu da promene. U stvari, među glavnim smrtnim slučajevima u A Plague Tale: Requiem je Hugo, koji podleže Makulinom stisku nakon što veruje da su Amicia i svi oni koje voli mrtvi, prihvatajući njegovu mračnu stranu koja se ponekad pojavljuje u celom svetu. Amicia je ta koja je zadužena za nemoguć posao okončanja života sopstvenog brata, što igrači mogu odlučiti da ne urade, samo da to na kraju uradi Lukas. Nejasno je da li će se Amiciina priča nastaviti, ali ona je završila na kraju A Plague Tale: Requiem i verovatno je to poslednji put da je igrači vide.

 

 

 

 

Bayonetta, Jeanne i Viola - Bayonetta

Vraćajući se brzoj borbi po kojoj je Bayonetta serijal dobro poznat i uključujući priču koja vodi navedenu Umbra Vešticu na nova i uzbudljiva mesta, jasno je zašto je Bayonetta 3 jedna od najiščekivanijih i najhvaljenijih Switch igara 2022. 

Uvođenje novog lika u bilo koju uspostavljenu franšizu može biti teško, ali izgleda da se Nintendo trudi da ponudi nova uzbuđenja kroz nove likove. Tri glavne veštice Bayonetta 3, uključujući legendarnu protagonistkinju Bayonetta, njenu najbolju prijateljicu i rivalku Jeanne i Violu nude fenomenalnu zabavu. Najveća promena u odnosu na prethodne igre jeste to što se ne igramo samo sa Bajonetom. Tu je Jeanne čije će misije uglavnom biti samo bazirane na skrivanju i šunjanju, dok je Viola tu već kao aktivniji karakter koji će imati cela poglavlja za sebe. Za razliku od Bajonete, ona ima mnogo agresivniji i ograničeniji pristup borbi sa protivnicima i najviše se oslanja na njenu katanu, čak i kada prizovete sopstvenog demona on neće biti pod vašom kontrolom. Ono što vas možda može izbaciti iz nekog generalnog konteksta i gejmplej kolotečine jeste pozamašan broj mini deonica, od surfovanja na ogromnom demonu do trčanja sa zapaljenim dupetom.

 

 

 

Freya - God of War Ragnarok

Iako se Freya u početku pojavljuje kao antagonista u God of War Ragnaroku zbog svoje žeđi za osvetom Kratosu zbog ubistva Baldura, na kraju postaje jedan od najzanimljivijih sporednih likova u igri i mnogo više od toga. Freya, koja je i sama boginja i bivša Odinova žena, zapravo je prokleta od strane ovog drugog i vezana je za Midgard. U God of War Ragnarok, Freya shvata da ubistvo Kratosa ne bi donelo mnogo za nju osim održavanja bespotrebnog ciklusa smrti i osvete. Umesto toga, ona počinje da se miri sa svojim bolom i gubitkom Baldura, i zauzvrat započinje njenu potragu za slobodom od Odina. Freya ponovo dobija svoj ratnički duh i konačno se suočava sa Odinom zbog njegovog zlostavljanja i bespotrebne smrti njenog sina Baldura, primoravajući All-Father da klekne pred njom. Međutim, ona odbija da se osveti bogu koji je nekada bio njen muž jer je kroz vezu sa Kratosom naučila da time ništa neće postići. Kao takva, Freyina priča u God of War Ragnarok je priča o osnaživanju žena i kao takva je značajna.

 

 

Kena: Bridge of Spirits

Kena: Bridge of Spirits je akciono-avanturistička igra sa vizuelnom vernošću na nivou Piksara.  Na čelu Kena: Bridge of Spirits je glavni protagonista igre, Kena (glas joj daje Ayu Larassanti, duhovni vodič koji se nalazi u napuštenom selu dok traži Svetište Svete planine. Kao duhovni vodič, Kena ima magične sposobnosti koje joj pomažu da razume izgubljene duhove koji su zaglavljeni između fizičkog i duhovnog sveta, i može da koristi moći da pomogne duhu da nastavi dalje.  Što se tiče igranja, Kena je opremljena štapom koje može da koristi za lagane, teške i nabijene napade ili nadograditi u luk za velike domete, kao i da aktivira pulsnu sposobnost koja stvara štit. Iako se malo zna o njenoj ličnoj priči, Kenina prošlost će se istraživati tokom igre, zadubljujući se u traumatično iskustvo sa njenim ocem koje je ostavilo fizički ožiljak na jednoj ruci.

 

 

 

Laura - The Quarry

Laura je prvi lik sa kojim se igrači susreću kada pokreću The Quarry, a takođe je i prvi lik koga igraju. Laura je jedan od savetnika u letnjem kampu Hackett's Quarry, i ona je Maksova devojka, pored koje je predstavljena u prologu igre. Međutim, ubrzo se odvaja od Maksa, kojeg ujede vukodlak. Iako je nakon prologa Laura ponovo viđena tek nekoliko poglavlja kasnije, ona je ključni lik u The Quarry jer su njena stručnost sa vatrenim oružjem i njena pamet ono što može omogućiti igračima da puste sve da žive u jednoj igrici. Tokom čitave igre, Laura je sposobna da sastavi događaje prilično brzo, i ona je prva koja veruje da će ubistvo vukodlaka koji je napao Maksa okončati njegovu kletvu, a potom i njenu, kada je Maks ugrize. Laura može da preživi u The Quarry i pusti druge likove da žive zahvaljujući svojim medicinskim veštinama, što se pokazuje i kada pokušava da izleči sopstvene rane ili kada izražava zabrinutost zbog Rajanove povrede nožem. Sve ove karakteristike doprinose tome da Laura postane sjajan lik, ali i nekima nezaboravan.

 

 

 

Melina - Elden Ring

Melina je jedan od onih likova koje igrači Elden Ring-a verovatno nikada neće zaboraviti, jer ona odmah postaje njihov vodič u The Lands Between, a zatim im omogućava da poboljšaju svoj nivo Tarnished ili brzog putovanja na druge lokacije. Igrači mogu da razgovaraju sa Melinom na raznim lokacijama Sites of Grace tokom igre, a misteriozni lik izjavljuje da se ona ne seća svoje svrhe, ali će joj to postati jasno kada stigne do Erdtree-a. Slučajno, ovde živi kraljica Marika, kontroverzni lik čija je druga polovina Radagon, a ona koja je navodno Melinina majka. U jednom trenutku, Melina će moliti Tarnished da ne prihvate Frenzied Flame, ali ako to učine, pojaviće se u poslednjoj sceni, navodeći da će novi Lord of the Frenzied Flame na kraju dobiti Destined Death. U ovoj sceni, Melinino uvek zatvoreno levo oko je otvoreno i ljubičasto, dok je njeno drugo oko izbledelo u bledožuto. Zbog toga, igrači veruju da bi ona mogla biti jedno sa vešticom Ranni, i zapravo postati takozvana kraljica  Gloam-Eyed Queen  kada se kombinuje. Ovoj teoriji daje dodatnu verodostojnost činjenica da je Melina rođena od kraljice Marike i da ima moć vatre i sunca, dok je Ranni rođena iz Radagona i ima moć zvezda i meseca.

 

 

Ranni - Elden Ring

Još jedan omiljeni lik u Elden Ringu je Ranni veštica, koju igrači u početku upoznaju pod imenom Renna. Pre događaja u Elden Ringu, ona krade Runu smrti Rune of Death i ubija Godwyna, The Golden i svoje originalno telo. Sa Tarnished koji joj služi kao šampion, ona pokušava da ubije Dva Prsta Two Fingers i prkosi Većoj Volji Greater Will. Dovršavanje njene linije zadataka takođe nagrađuje igrače Velikim mačem mračnog meseca Dark Moon Greatsword. Od njenih interakcija do njenih zadataka, scena i nagrada, mnogi igrači misle da je Ranni istaknuta u igri. Ranni je takođe omiljeni lik zbog kraja koji je okružuje, nazvanog The Age of Stars, koji je prema zajednici Elden Ring u celini najbolji u igri. Ovaj kraj navodno znači da je ljudima konačno vraćena slobodna volja i da ih više ne vezuju bogovi. Ranni i njen šampion prevazilaze telesno i napuštaju Zemlju između zvezda The Lands Between, dajući njoj i igraču dojam "srećnog" završetka.

 

 

 

Nico Minoru - Marvel's Midnight Suns

Dok igrači Marvelovih Midnight Suns koji nisu pratili svaki MCU projekat ili strip možda neće prepoznati Nico Minoru, ona je zapravo ključni lik u Marvel's Runaways. Midnight Suns međutim, verzija Nico Minoru je prilično drugačija od one za Marvel's Runaways, a to se posebno dobro odražava u tome koliko je ona vešta sa svojim prepoznatljivim oružjem - Štapom jednog The Staff of One. Ovo čini da se ističe u poređenju sa kolegom iz Runawaysa, i čini se da je zrelija i bolje prilagođena čak i kada se pozabavi svojom mračnom stranom. Pošto je Amerikanka azijskog porekla i takođe biseksualka, ona nudi sjajnu zastupljenost u svakom projektu u kojem se pojavi, a Midnight Suns nije izuzetak. Ova igra takođe omogućava Nico da se udalji od ere Runaways-a tako što je čini prirodnijim vođom, a Marvel's Midnight Suns takođe čini da zablista zahvaljujući svojoj ulozi bacanja čarolije dok se bori protiv natprirodnih pretnji. Sve u svemu, Nico je fantastičan dodatak Midnight Suns koji utire put za više nastupa u nastavku.

 

Sigurna sam da nisam navele sve ženske protagoniste koje ste voleli ove 2022. godine i molim Vas da mi napišete koga po Vama treba dodati na listu.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Omiljena veštica se vraća  po treći put i to ekskluzivno na Switch kon...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.499,00 RSD
Vrsta
Nova
8.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
XBOX ONE igre XBO770
Elden Ring je nova igra tvoraca popularnog Dark Souls serijala Napravljena u saradnji s...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.499,00 RSD
Vrsta
Nova
7.499 ,00 RSD

Slični članci

30.
Dec.
2022.
Vesti/Najnovije
Znamo da zvuči čudno, naročito ako imamo u vidu da kod nas postoji čitaj jedan pokret roditelja koji su protiv gejminga. Problem je što neki od njih n...
07.
Dec.
2022.
Ova mama je gejmer
2022. godina je bila čudna i drugačija od očekivanog. Ipak, donela je neke fenomenalne igre koje Vam preporučujem da odigrate sa dragim ljudima jer Co-op nik...
17.
Dec.
2021.
Ova mama je gejmer
Vreme je raznih lista, pa zašto onda da jedna ne bude posvećena ženskim likovima u igrama 2021. godine, i to onim najboljim igrama.