Ova mama je gejmer
28.01.2024.
Autor: Danica Manojlović

Najgore igre u 2023.

Ili nisu?

2023. godina je dobila svoje naslovne strane, liste najboljih, one koji se pamte. Ali... kažu da istoriju pišu pobednici ali u gejmingu u istoriju ulaze i oni najgori, oni koji su podbacili.

Prošla godina je bila puna fantastičnih igara. Rimejkovi poput "Resident Evil 4" su ponudili igračima da ponovo prožive svoje slavne dane i upoznaju nove igrače sa omiljenim naslovima. U međuvremenu, novi naslovi kao što je "Starfield" nudili su obećanje čitavih univerzuma koje igrači mogu istražiti.

Nikada nije bilo bolje vreme da budete gejmer!

Za svaki veliki hit koji menja industriju koji smo videli i igrali prošle godine, postoji još bar desetak igara koje su razočarale fanove i frustrirale igrače. Bile su do te mere loše da su neki igrači gasili računare i konzole. Neki programeri su nudili ekspanzivne svetove i revolucionarne priče, dok su drugi nalazili načine da udvostručuju sisteme monetizacije koji podjednako troše naše novčanike ali i strpljenje. Budućnost gejminga izgleda nikad bolje, ali taj put je takođe prepun loših igara.

Ovo bi bili najgori od najgorih.

 

The Lord of the Rings: Gollum

Ovde ćemo Vas prvo podsetiti na naš tekst DŽABA SADA IZVINJENJA.

Opšte je mišljenje da je ova igra sama definicija igre koju nije vredelo čekati. Prvobitno najavljena 2019. za izdavanje 2021., "Gollum" je konačno stigao u prodavnice u maju 2023. Kada su fanovi konačno dobili priliku da igraju svoju dugo očekivanu dragocenu igru, otkrili su konačni proizvod koji jedva da liči na veliki, epski RPG koji su im obećali. Grafika je u velikoj meri smanjena u poređenju sa ranim promo snimcima ekrana, dok je većina složene mehanike igre zasnovane na odlukama bila svedena na neobjašnjive izbore u jednoj reči tipa svađati se. Igra je bila sklona čestim padovima, što je onemogućavalo da se igra. Postoje kritičari koji nisu ni uspeli da je igraju. 

Ovo je toliko loša igra da se programer izvinio na mreži i ubrzo nakon toga zatvorio svoje razvojno odeljenje, stavljajući tačku na planove za nastavak „Gospodara prstenova“. Link na tekstu o tome je u podnaslovu. Mesecima kasnije je otkriveno da Daedalic nije čak ni napisao to pismo izvinjenja. Članovi razvojnog tima otkrili su da je izdavač koji stoji iza naslova, Nacon, koristio ChatGPT da generiše izvinjenje bez konsultacije sa programerima.

Ova igra je frustrirajući haos od početka do kraja.

 

Atomic Heart

O ovoj igri smo dosta pisali ali Vas podsećamo na tekst TREBA LI BANOVATI ATOMIC HEART?

Da je loša, nije. Da li je kontraverzna, jeste. Igra se odvija u alternativnoj 1955. godini u kojoj je napredna tehnologija omogućila Sovjetskom Savezu da izgradi objekat 3826, komunističku utopiju koju pokreće naučno-fantastična robotika. Sve je u redu dok se roboti ne okrenu protiv svojih gospodara i ne nastane potpuni haos u celom gradu. Poznato?

Ta premisa zvuči kao "Bioshock," ali svetli, blistavi vizuelni prikazi "Atomic Heart" ne idu dalje od toga. Dok se igrači probijaju kroz igru, igranje oružjem je uglavnom zanimljivo i samo donekle ometano ponavljajućim, previše jednostavnim zagonetkama. Do kraja igre, glavna priča zapravo ne ide nikuda.

Dijalog je užasan!. Protagonista, P3, izgovara neprestane dosetke, a između šala koje podbacuju, igrači se igraju praveći video snimke o ovoj frazi. U međuvremenu, svaki pojedinačni red koji izgovori Nor je toliko agresivno seksualan da ćete se osećati neprijatno čak i ako igrate sami.

Moglo je bolje!

 

Forspoken

Još jedno neprijatno iznenađenje prepuno potencijala!

"Forspoken" je igra sa gomilom potencijala i obećanja koje nije ispunila. Igra spaja magiju i parkur u sistem prelaska koji je odličan za igranje i koji ostaje vizuelno privlačan tokom cele igre. Ima kolekciju dobrih ideja za koje je svima bilo potrebno malo više vremena da se razviju. U početku je borba u igri raznolika i uzbudljiva. Igrači imaju pristup širokom spektru magičnih sposobnosti koje, u kombinaciji sa mehanikom prelaska, čine kontrolu nad velikom gomilom neprijatelja zabavnim.

Ali... nedostatak bilo kakvog pravog izazova transformiše borbu u nalet pritiskanja dugmadi koje možete manje ili više izvesti zatorenih očiju. Iako su svi magični efekti dovoljno blistavi i lepi, ne izgledaju dobro kao se očekuje za PS5.  Najveća borba igre je narativ. Frej koja je dovoljno interesantan glavni lik, stalno potkopava samu sebe i dramu svoje situacije gomilom šala koje uglavnom ništa ne vrede. Magični svet Atije je intrigantan na prvi pogled, ali tanak kako igra napreduje.

Priča je jednostavna i neinventivna i daleko od onoga što smo očekivali od Square Enix-a.

 

The Last of Us Part 1 PC verzija

Da, dobro čitate - The Last of US je na ovom spisku! Deo istorije video igara kaže da je prvobitno objavljen 2013. godine, "The Last of Us" bio i ostao remek-delo. Zahvaljujući odličnoj borbi, zadivljujućem dizajnu sveta i neuporedivom narativu, "The Last of Us" je brzo postao jedna od najboljih video igara svih vremena. Kada je Naughty Dog najavio remaster igre za PC, fanovi su bili oduševljeni. Taj entuzijazam je brzo splasnuo kada je igra izašla.  

Prilikom pokretanja trebalo je da provedete sate i sate da bi počela. Nedelju dana i dve zakrpe nakon toga, vreme čekanja je jedva prepolovljeno. Igra je dovela procesore računara do njihovog apsolutnog limita, i bez obzira na hardver svi igrači su se mučili. Zamrzavanje, urnebesno čudne greške, i padovi bili su česta pojava. Igrači su prijavljivali kašnjenje pokreta od svojih kontrolera koje je bilo teško ili nemoguće zaobići.  Nekoliko dana nakon lansiranja, Naughty Dog je tvitovao: "Znamo da neki od vas nisu iskusili kvalitet Naughty Dog koji ste očekivali."

Studio je obećao da će nastaviti da radi na popravljanju igre, a u prvom mesecu nakon objavljivanja, višestruka ažuriranja su ponuđena da reše sve probleme. U svakom slučaju, loš potez poznatog developera.

 

Redfall

Od većeg broja tekstova o ovoj igri, predlažemo da pročitate ŠTA SE DESILO SA IGROM REDFALL? kao i ARKANE ĆE RADITI NA IGRI REDFALL DOK NE POSTANE DOBRA IGRA .

Arkane Studios je poznati i priznati programer koji stoji iza naslova kao što su "Dishhonored," "Prey," i "Deathloop." Svaki put kada Arkane ima nešto novo za izdavanje, igrači se raduju. Nažalost, 2023. nije bila njima naklojena.  

"Redfall" trebalo je da bude sledeći veliki hit studija. Radnja je smeštena u izmišljeni grad na ostrvu Masačusets i odvija se ubrzo nakon što se grupa vampira useli i učini ostrvo svojim novim lovištem. Igrači imaju četiri različita lika sa različitim skupovima veština koje mogu da izaberu i mogu da se bore protiv vampira i njihovih lojalnih kultista u FPS akciji za jednog igrača ili u kooperaciji.  To je odlična postavka za igru, ali je izvođenje daleko od očekivanogi. Prva stvar koju će većina igrača primetiti u igri je niz problema sa performansama. Teksturama može biti potrebno više od 10 sekundi da se učitaju, a mnoge od njih su niske rezolucije čak i kada su pravilno učitane. Igra je takođe zaključana na 30 kadrova u sekundi na konzolama, noe generacije. Igrači su se žalili da se sredstva u igrici ponovo koriste tako često da potpuno narušavaju uranjanje u igru i priču. Povrh toga, neprijateljska veštačka inteligencija dovodi do trenutaka u kojima jednostavno stajanje sa druge strane automobila može sprečiti vampira da zaista napadne igrača.

"Redfall" jednostavno nije igra sledeće generacije kokakva bi trebalo da bude.

 

Koja je po Vama najgora igra 2023. godine?

 

 

 

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Bobble Figure Lord of the Rings POP! - Gollum Figura visine 9 cm   Dola...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.199,00 RSD
Vrsta
Nova
2.199 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50488
Doživite post-apokaliptični svet opet! Intenzivna i emotivna avantura te očekuje. Poruč...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.999,00 RSD
Vrsta
Nova
5.999 ,00 RSD
Korišćena
3.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50219
Forspoken je nova Playstation 5 igra izdavača Square Enix.  Fray, mlada devojka i...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.499,00 RSD
Vrsta
Nova
2.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Grad Redfall je pod opsadom legije vampira koji su odvojili ostrvo od spoljašnje...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD

Slični članci

26.
Dec.
2023.
Vesti/Najnovije
Od klasičnih simfonija i industrijskog ritma, preko acid džeza i sintvejva do roka, ove godine smo imali sreću da slušamo i igramo uz ritmove koji nas...
23.
Dec.
2023.
Vesti/Najnovije
Igre su uvek pristupačan oblik zabave za bekstvo, a kada spojimo i stavimo sve žanrove na jedno mesto, RPG je nepobediv kada je u pitanju distanciranje ...
20.
Dec.
2023.
Blog
Igranje društvenih igara u dvoje može da predstavlja višesatnu zabavu, ko kaže da su video igre zanimljivije?