PC
01.04.2022.

KOVAČ I VOJVODA - Emita Plus je savršeno rešenje!

Još jedna recenzija proizvoda iz naše ponude

Sećate li se teksta o tome Kako odabrati Trust mikrofon?

Pre nego pogledate recenziju, evo kratkog podsetnika dela tog teksta koji je za Games napisala Indijanka Danka.

Dosta je osoba koje nisu sigurne šta znače oznake u opisima modela tipa dvosmerni i sl. U pitanju su načini snimanja tj. polarni obrasci mikrofona i oni su:

  • Kardioidni: Snimanje ispred mikrofona. Savršeno za snimanje glasa, vokala i striminga.
  • Dvosmerni: snima zvuk ispred i iza mikrofona. Idealno za intervjue jedan na jedan.
  • Omnidikcioni: čuje se zvuk iz svih pravaca. Idealno za razgovore u panel diskusijama.
  • Stereo: Savršeno za ASMR snimanje i YouTube

 

TRUST GXT 252 EMITA

Trust je odavno napravio svoju GXT liniju za gejmere. Tu imamo standardne periferije kao što su miševi, tastature i slušalice, ali se sve više poklanja pažnja torbama za nošenje gejming opreme i računara. Ipak, ništa manje pažnje se ne poklanja i i mikrofonima za strimovanje, podcast i snimanje. Ljudi iz kompanije Trust se definitivno prilagođavaju trendovima u svetu. A trend je, i sami znate, snimaj-pričaj-igraj za svojih par minuta slav ili od toga napravi svoj posao.

Strimovanje je nekima posao i trude se da ga obavljaju na najbolji mogući način. Trust proizvodi opremu za taj posao i ne ide im loše. Znate da sam ja veliki pristalica teorije da proizvođač koji se potrudi da ispoštuje kupca svojim pakovanjem neće u isto to pakovanje staviti proizvod koji je loš. U ovom slučaju, kapa dole na pakovanju. Oduševljena sam aluminijumskim koferčetom koje je namenjeno čuvanju mikrofona kada ga ne koristite. Imate osećaj kao da se u vašim rukama nalazi nešto izuzetno vredno i dragoceno. Unutrašnji deo je napravljen od penaste gume i polistirena i na taj način se proizvodi neće pomerati po kutiji već ćete ih čuvati na najbolji mogući način.

Šta je prvo što žena gleda? Izgled naravno. Emita izgleda kao oni stari, moderni profesionalni mikrofoni koje smo gledali u filmovima. Nije u pitanju samo ideja da se izgleda profesionalno već je ovaj dizajn svojom težinom i zahvaljujući materijalima od kojih je izrađen, skoro otporan na sve vidove neželjenih vibracija. Ja bolje da vam ne spominjem koliko nekada mogu biti trapava kada radim live i krenem da mašem rukama. Još ukoliko nisam skinula nakit.. Žene!

Instalacija nekada može biti noćna mora. Znam da moj drug Dule kaže RTFM (read that fu*ki#g manul) ali me to iskreno smara. I znam da nisam jedina. U ovom slučaju je sve maksimalno pojednostavljeno. Windows ga prepoznaje. Mikrofon jednostavno staje u nosač a kabovi i utičnice su kao 1, 2 i 3… Anti-pop filter mi je favorit i nema šanse da ga pomeram. Ono što je dodatni plus je i sunđer za mikrofon koji je windproof. Ovo nije proizvod koji je namenjen korišćenju u spoljnim uslovima pa sam malo razbijala glavu pitanjem zbog čega je tu. Možda duva vetar u prostoriji? Možda za korišćenje u nekom sudiju pored bazena, na planini… Poenta je da su i na to mislili a od viška glava ne boli.

Kako sam već rekla, instalacija je jednostavna i traje baš kratko. Nije vam potreban neki specifičan softver jer ga Windows automatski prepoznaje i smešta u urešaje za snimanje kao rust USB uređaj. Kada ga uključite on zasvetli plavom bojom kako bi pokazao aktivaciju. Ono što je primećeno tokom testiranja je da se ovo svetlo ne vidi kada se koristi sunđer i to je mali minus.

Nedostatak namenskog softvera za lakše upravljanje jačinom snimanja i drugim opcijama kao što su uključenje i deaktivacija mikrofona, kao i činjenica da na samom uređaju nema neke vrste uključivanja/isključivanja ili neko dugme za uključenje koje direktno može koristiti, tera vas da direktno uđete u meni konfiguracije Windows uređaja ili u program za striming koji koristite kako bi bio onemogućen kad vam više ne treba.

Samo pakovanje i pogled na uputstvo vam odmah govore da je Emita napravljena sa idejom da bude postavljena tačno ispred korisnika jer ima klasično kardioidno područje za hvatanje koje poboljšava snimanje prednjeg i bočnog zvuka, ali potpuno ignoriše zadnji. Emita je zbog toga neupotrebljiva u situacijama kao što su intervjui u kojima su dve osobe/glasa okrenuti jedan prema drugom, snimanje odvojenih izvora zvuka ili da bude deo seta za konferencije. Jednostavno, nije dizajniran za ove funcije. Mikrofon je testiran dosta. Od onih najjednostavnijih opcija kada imamo Skype razgovor , Team meeting ili Discord razgovor. Bez razlike je zvuk odličan. Mnogo bolji nego što j slučaj kada koristimo normalne mikrofone koji dolaze na slušalicama. Ovo se naročito primećuje kada neko kao ja, kako sam već objasnila, mlatara rukama, pomera se na stolici, zvecka nakitom… Zvuk je bio prirodan i bez smetnji. Ne postoji razlika zvuka na početku i kraju rečenice. Prijatelji su probali mikrofon uz sviranje gitare i zvuk je bio savršeno čist i jasan. Stavljali smo i sklanjali pop filter da vidimo razliku i kada je u pitanju govor i kada se svira. B i P smo u rečenicama naglašavali i ponavljali bezbroj puta, odlično zvuči. Jedan metar je neka savršena udaljenost od mikrofona za najbolje rezultate.

ZA

  • Jednostavna i brza instalacija bez softvera.
  • Odličan odnos cene i kvaliteta
  • Izrađen od kvalitetnih i dugotrajnih materijala

PROTIV

  • Plavo svetlo koje signalizira upotrebu se ne vidi ukoliko se koristi sunđer.
  • Nedostatak sofvera
  • Nije za jedan na jedan intervju zbog pozicije ispred korisnika.

ZAKLJUČAK

Nema nedoumica oko toga da je Emita mikrofon uređaj koji je napravljen da traje i ukoliko izuzmemo plastiku okruglog okvira koji drži središnji deo, na ostatak materijala od kojih je napravljena se ne žalim. Imala sam na testu jedan od najboljih uređaja iz Trust ponude, ali i ponude mirofona ovog cenovnog ranga. Topla preporuka. 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Mikrofoni GAD156
Priključuje se sa 3,5 mm ulazom ili USB kablom kako bi bio kompatibilan sa bilo kojim...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Vrsta
Nova
2.999 ,00 RSD

Slični članci

05.
Apr.
2022.
PC
Play!Zine je testirao najnoviji model TKL tastature koju je ponudio TRUST i evo njihove recenzije.
29.
Mar.
2022.
PC
Ekologija i briga o očuvanju planete sve više se primećuje i kada su u pitanju proizvodi. Da li ćemo uskoro prodavati i kupovati proizvode u manjim pa...
08.
Feb.
2022.
PC
Trust nam donosi kompaktnu I dugotrajnu novu Callaz TKL gejming tastaturu.