PC
20.12.2023.

Najbolje igre za PC

Razlikuju li se mišljenja igrača i kritičara?

PC gejmeri su nekada bili većina. Onda su stigle konzole i činilo se da ih je sve manje. Ipak, haos koji Baldur's gate 3 pravi, iako ga igraju samo PC igrači, pokazuje da nije sve onako kako izgleda.

PC igrači čine najveći broj korisnika u industriji uz desetine hiljada igara dostupnih za igranje. Pronaći najbolje i napraviti neke liste nikada nije bilo teže. Neke kao što su Elden Ring i Baldur's Gate 3 su izašle u skorije vreme, dok neke i dalje popularne slave bitne brojke igranja. Ima tu i multiplejer igara i žive podrške kao Counter-Strike: Global Offensive i Minecraft. Pisali smo o njima već dosta.

PC gejming je, u poređenju sa konzolama, nešto sasvim drugačije!

Nove igre, novi hardver... Za neke Vam nije potrebno mnogo a za neke ćete skupljati mesecima novac kako biste unapredili setup koji imate.

Dakle, koje igre su bile najbolje za igranje u 2023. na PC-u? Prema Metacritic, fanovi su bili oduševljeni igranjem fantazija, akcijama stare škole i konzolnihnaslova na PC portu. Ne kažemo da možda nema i nekih igara koje nisu dobile pravu priliku i nekako su ostale "ispod radara" PC gejmera.

 

Metacritic lista najboljih PC igara

 

1.  Baldur's Gate 3 - ocena 96

Najbitnija karakteristika u Baldur's Gate 3, je neuporedivi osećaj slobode koji nudi igračima u svom predivnom svetu fantazije. Slobodu da izaberete avanturistu kakav želite da budete i slobodu da budete kreator svoje sudbine. Uticaj Baldur's Gate 3 će se osećati dugo nakon što ste uložili nekoliko stotina sati u njegov svet. Sigurni smo da ćemo uskoro imati dosta igara inspirisanih ovom najboljom igrom u 2023. godini.

 

2. Slay the Princess - ocena 92

Princeze uvek trebaju nekog heroja i premisa je poznata - spasi princezu! Sem u ovoj igri! Zamislite da naiđete na kolibu u šumi, i u njoj nađete okovanu princezu. Zatim Vam kažu da je ubijete ako ne želite da stigne smak sveta. Od te početne tačke, preostaje vam da donesete neke teške odluke u ovoj prelepo nacrtanoj avanturi. Princeza ovde ima više nego što se na prvi pogled čini. Ako ste u grupi onih koji su uvek raspoloženi za pametnu priču, zadivljujuće vizuelne prikaze i velika iznenađenja, ovu igru obavezeno treba odigrati.

 

 

3. Street Fighter 6 - ocena 92

Lansiranje SF V je prošlo kako je prošlo. Nakon neslavnog lansiranja istog, Capcom je imao dosta posla sa sledećim poglavljem u ovoj legendarnoj franšizi borbenih igara. Na sreću, kompanija se se potrudila i isporučila najbolji Street Fighter moderne ere. Prelepa vrhunska akcija, ukusna duboka mehanika igranja i onlajn režim koji koristi moderne tehnologije maksimalno. Najveći napredak u Street Fighter VI je njegov pristup dovođenju novih izazivača, kao što je izbor pristupačnih kontrola i režima prilagođenih početnicima. Odlična prelomna tačka za početnike.

 

 

4. Turbo Overkill - ocena 91

Ovo je jedna od najboljih bumer pucačina. Nemilosrdno i prekomerno puna akcije tako brzog tempa da nećete želeti da rizikujete da propustite momenat. Turbo Overkill je divlji prikaz pokolja motornom testerom. Preterano nasilan na najbolji mogući način i vredan igranja.

 

5. Resident Evil 4 - ocena 91

Deo opusa fantastične godine kompanije Capcom. Rimejk Resident Evil 4 je zaradio dosta novca i odlične kritike širom sveta. Uzimanje DNK originalne igre i modernizacija za nove platforme bio je samo početak onoga što je Capcom planirao, jer je unapredio igru promišljenim nadogradnjama, savršeno uglađenom akcijom i vizuelnim prikazima. Niste još odigrali??? Krajnje je vreme!

 

6. Dave the Diver - ocena 90

Igra koja ima neosporan kvalitet. Zdrava priča o upravljanju restoranom i dobijanju najsvežijih sastojaka direktno iz okeana, Dave the Diver je avantura sa 2D pikselima koja stalno nagrađuje i iznenađuje što dublje ulazite u njen svet. Njegova složenost se polako povećava, prepuna je čudnih mini igara i nemojte se previše iznenaditi kada otkrijete da ste izgubili desetine sati u Mintrocket-ovoj fascinantnoj avanturi u dubokom moru.

 

7. Videoverse - ocena 90

Ovo je priča o prijateljstvu u modernoj eri. Osećaj zajedničkog drugarstva iz onlajn prostora, stručno uhvaćen u prozorima za ćaskanje i sesijama video igara, Videoverse koristi da ispriča intimne priče o ljudskoj povezanosti. U godini u kojoj je Twiter počeo da implodira, Videoverse daje dobar argument za pronalaženje bezbednog prostora na mreži dok istražujete vizuelni roman koji će vas naterati da se prisetite dobrih starih dana interneta.

8. Quake 2: Enhanced Edition - ocena 90

Poslednjih nekoliko godina imamo povrtak starih igara. Neki su uspešni a neki.. Ništa nije bolje od originala kada tražite jedinstvenu mešavinu brzine i igre oružjem na ivici vaš stolice. Remaster Quake 2 je toliko dobar da brzo zaboravite da igrate igru staru 25 godina dok se vaša mišićna memorija ponovo pali. Nadograđeni vizuelni prikazi, poboljšane funkcije i velika poboljšanja, čine originalnu igru Id Softvare-a boljom nego ikad. Ovo je primer kako treba raditi sa starim igrama!

 

 

9. Ghost Trick: Phantom Detective

Ghost Trick na Nintendo DS je brzo prestao da postoji nakon što je posao završen. Ove 2023. je ovaj sjajni tragač dobio remaster koji je zaslužio igranje na modernim platformama. Oštriji Ghost Trick izgleda bolje nego ikada i još uvek ima mnogo šarma u svojim kvalitetnim animacijama i privlačnoj priči.

 

10. Alan Wake 2 - ocena 10

Trijumf pripovedanja, Alan Wake 2 kombinuje sve što igru čini sjajnom i nudi miks od zlokobnih tajni, jezivih noćnih mora i grubog detektivskog rada koji ćete želeti da odigrate u jednom dahu. Prvoklasni narativni raskol između dva protagonista, Alan Wake 2 čini težak preokret u teritoriju horora preživljavanja koja briljantno funkcioniše u ovom nastavku. Stalno uznemirujuća, često iznenađujuća i izuzetno uverena u ono što želi da bude, to je jednostavno jedna od najboljih igara godine.

 

 

Mišljenje igrača

Dosta je naslova na ovoj listi igrača koje se podudarraju sa ocenama na Metacritic. Zato, hajde samo da dodamo one koje se nisu našle na prethodnoj listi.

 

Before Your Eyes

Jedna od najoriginalnijih igara u poslednje vreme, Before Your Eyes ima jednostavnu premisu koja zavisi od vaših očiju koje kontrolišu celokupno iskustvo preko web kamere. To je kratka igra koja beleži tj. donosi život nedavno preminule osobe koju igrate, ali stvar je u tome da svaki put kada trepnete, vreme ide napred. To je sjajna ideja, neverovatno dobro sprovedena i savršeno se povezuje sa temama sećanja, života i čuvanja tih dragocenih trenutaka u nama samima. Neobično, ali sa teškim emotivnim udarcem, nećete želeti da prekinete igranje ove igre ni na trenutak.

 

 

Starfield


Starfield je bio jedan od najočekivanijih RPG-ova iz Bethesde, studija iza Fallout-a i The Elder Scrolls-a. Ova igra će se činiti veoma poznatom onima koji su igrali ove vrste igara, ali nova postavka svemirskih puteva uvodi razne biome i neprijatelje, svemirske borbe i prefinjeno oružje sa paketima za pojačanje za dodatnu mobilnost. Iako je dostupan i na XboX-u, samo PC verzija podržava komande i modove konzole da biste prilagodili iskustvo po svom ukusu.

 

Monster Hunter Rise

Nakon što je Monster Hunter World postavio parametre za sve ono za šta je Capcom serijal sposoban, Monster Hunter: Rise je imao dosta težak zadatak. Monster Hunter Rise je prikaz onoga što se dešava kada izvučete lekcije naučene iz nečeg novog i primenite ih na stariji primer veličine Monster Hunter, pošto se najnovija igra u seriji stručno vratila na sveobuhvatnu akciju. Prvobitno dizajniran za Nintendo Switch, Rise port za PC dolazi sa gomilom besplatnog sadržaja nakon lansiranja, grafičkih nadogradnji i poboljšanja performansi koja ovu verziju čine konačnim izdanjem već fantastične igre.

 

Cyberpunk 2077 Ultimate Edition

Iako je Cyberpunk 2077 imao lansiranje koje je izazvalo podele jer nije ispunilo visoka očekivanja koja su mu postavljena, CD Projekt Red nije napustio igru! Umesto toga je izdavao stalno ažuriranja da bi sve kulminiralo masovnim ažuriranjem 2.0 u septembru 2023. koje revidira mnoge glavne sisteme, a istovremeno integriše novi DLC Phantom Liberty. Današnji Cyberpunk je oštriji, fokusiraniji akcioni RPG sa većim izborom veština koje vam omogućavaju da se krećete Noćnim gradom na sopstveni način.

Ekspanzija Phantom Liberty dobila je fantastične ocene, dodajući nove sisteme i ubedljivu novu priču sa Idrisom Elbom. Najbolje od svega, to je još uvek prekrasan eksponat za vaš PC uređaj, tako da nikada nije bilo boljeg vremena za pokretanje ove igre.

 

Koja je po Vama najbolja PC igra ove godine?

 

 

Slični članci

20.
Aug.
2023.
Ova mama je gejmer
Zabrana nikada nije dobar izbor, uvek birajte razgovor. Video igre mogu biti korisno sredstvo za učenje i zabavu, ali važno je postaviti granice i ravno...
30.
Dec.
2022.
Vesti/Najnovije
Znamo da zvuči čudno, naročito ako imamo u vidu da kod nas postoji čitaj jedan pokret roditelja koji su protiv gejminga. Problem je što neki od njih n...
22.
Dec.
2022.
Vesti/Najnovije
Matematika ponekad može biti dosadan predmet za učenje, pa zašto ne biste iskoristili jednu od ovih matematičkih računarskih igara da zadržite interes...