Vesti/Najnovije
10.01.2022.

10 najboljih igara u 2021. godini

Svet kompjutera

 

 


 

10. Returnal (ocena: 85)

 

Ko je mogao da pretpostavi da će „Dan mrmota” inspirisati novi žanr naučne fantastike? Upravo to se događa poslednjih nekoliko godina, pa ne manjka filmova u kojima protagonista iznova započinje isti dan. To čini i igra Returnal. Neka vas poznata premsa ne zavara, ovo je inovativna, agresivno drugačija igra, koja se ne libi da vas stavi na iskušenja gotovo nezamisliva za druge AAA naslove...

 

 

 


 

9. Deathloop (ocena: 90)

 

Ko je mogao da pretpostavi da će „Dan mrmota” inspirisati novi žanr naučne fantastike? Njegov svojevrsni derivat je i Deathloop, jedan od naslova kojima se Sony prilikom predstavljanja svoje nove konzole busao u grudi. Studio Arkane tokom septembra je isporučio zanimljivu priču o Kolt Vonu koji je zarobljen u naizgled bezizlaznom ciklusu. Rešenje je likvidacija sedmoro ključnih ljudi koji anomaliju drže aktivnom, a epilog beskompromisan visokobudžetni naslov. Nažalost, činjenica da su je online radnje krajem godine nudile upola cene sugeriše da kod publike nije baš najbolje prošao. Šteta...

 

 

 


 

8. Ratchet & Clank: Rift Apart (ocena: 90)

 

Što se nas tiče, evo jedinog naslova koji je za sada adekvatno uposlio hardver novog „Sonija”. Nakon toliko godina praćenja sveta igara, retke su one koje nam vilicu šalju na pod. Novom Ratchet & Clanku to je pošlo za rukom. Poseban nivo dinamike uvelo je trenutno putovanje kroz više dimenzija koje se odvija bez ikakve zadrške. Fenomenalna avantura nabijena akcijom!

 

 

 



7. Forza Horizon 5 (ocena: 93)

 

I Xbox konje za trku ima, a nalaze se ispod haube. Na nastavak Forza Horizona dugo se čekalo i on nije razočarao. Toliko sadržaja na jednom mestu retko se viđa: možete da ganjate kampanju, da neobavezno lutate mapom, da se obračunavate sa drivatarima, obavljate najotkačenije izazove, rušite bilborde... S druge strane, tu je grafičko savršenstvo od kojeg vam knedla zastaje u grlu. Kakav argument u korist nabavke Xbox Series konzole!

 

 

 



6. Inscryption (ocena: 91)

 

A? Kartični indie međ’ kapitalcima? Ne, nije greška. Gde vidimo ime izdavača Devolver Digital znamo da nas čeka nešto nesvakidašnje. Ni ovaj put nisu omanuli. Incryption je horor rogue-lite mešavina fantasy kartične igre, escape room avanture i JRPG-a u kojoj za astalom deljete partiju protiv neprijateljski nastrojenog entiteta. Ulog je, pogađate, vaš život. Kompleksna mehanika zahteva nešto više strpljenja. To ni slučajno ne treba da vas obeshrabri, jer je ovo jedna od najoriginalnijih igara u poslednjih nekoliko godina.

 

 

 



5. Marvel’s Guardians of the Galaxy (ocena: 89)

 

Otkačena svemirska družina na radare širokih narodnih masa dospela je 2014. godine kada se pojavila na velikom platnu. Otud je pomalo čudno što su developeri iz Eidos-Montreala (Shadow of the Tomb Raider, Deus Ex: Human Revolution i Mankind Dividedodlučili da se pri izradi igre oslone na izvorni stripski materijal. Guardiansi stoga „ne liče na sebe”, što ćete brzo zaboraviti kad vas dohvati dobra priča i vešto napisani dijalozi, koji uz adekvatan soundtrack čine ovu igru vrhunskom zabavom.

 

 

 



4. Death’s Door (ocena: 90)

 

Opet Devolver? Šta ćemo kad kidaju. U ovom slučaju, saučesnik je Acid Nerve, dvočlani studio iz Mančestera kome je svako ko je igrao opskurni  Titan Souls redovno pominjao familiju. Iako nešto pitomiji, Death’s Door je takođe izazovan naslov. Igra nas stavlja u ulogu mlade crne vrane koja dobija posao kosača (reapera) u organizaciji zvanoj Reaping Commission. U pitanju je birokratski sistem za sprovođenje duša u zagrobni život, nalik nečemu nastalom iz pera Franca Kafke. Naime, veliki broj duša odbija da ode na onaj svet, već ostaju u monstruoznom obliku između svetova. Ipak, na vašem prvom zadatku stvari kreću naopačke...


Bez obzira na mračnu premisu, atmosfera je prijatnim dizajnom lokacija, muzikom i mudro doziranim humorom znatno vedrija. Sa očiglednim migom na Zeldu i soulsborne naslove, Death’s Door oduševljava dinamičnom i brutalnom borbom.

 

 

 



3. Valheim (još uvek u Early Accessu)

 

Beše sredina februara kad nagrnuše Vikinzi i to, kako obično čine, iznenada i bez najave. Mali nezavisni studio Iron Gate od tada ima pune ruke posla, jer je Valheim prosto eksplodirao na Steamu (za samo 13 dana prodato je čak dva miliona primeraka). Šta je toliko privlačno u često repetitivnoj borbi za opstanak u ciljano naruženom grafičkom okruženju? Nek mozgaju glavonje iz velikih kompanija. Armija igrača, kojima je ovo nesumnjivo naslov godine, je rekla svoje.

 

 

 



2. Psychonauts 2 (ocena: 83)

 

Nakon decenije i po čekanja konačno smo dobili nastavak kultne igre iz uma jednog od najboljih stvaralaca iz sveta igara. Genijalac Tim Šejfer nije žurio i to se vidi! Lepota Psychonautsa 2 proizlazi iz činjenice da svaki nivo predstavlja bespuće nečijeg uma, gde je moguće bukvalno sve. Tim i ekipa dali su mašti na volju, kreirajući situacije koje pokrivaju kompletan spektar emocionalnih epiteta, od tužnih i tragičnih, preko komičnih i suludih, pa do bizarnih i onih koji su doslovno pali s Marsa. Teoretski je nemoguće da vam igra dosadi pre nego što, nakon petnaestak sati, stavite tačku na kampanju i posvetite se jurenju trica i ačivmenata koje ste propustili.

 

 

 



 

 




1. It Takes Two (ocena: 92)

 

Okrnjen brak popravlja se na više načina. Nekad je potreban iskren razgovor, nekad je potrebna distanca, a nekad je potrebno da vas ćerka slučajno čarolijom pretvori u lutkice, koje su primorane na saradnju kako bi razbile prokletstvo... Pri odabiru igre godine nije bilo nikakve dileme, to je It Takes Two! Već iz naslova možete da naslutite da je timski rad ključni deo mehanike. Zgrabite, stoga, prvu osobu koja vam je pri ruci, bez obzira da li je to partner, devojka, ćerka, sin, drugar, drugarica, rođak ili daleki rođak, tutnite joj kontroler/tastaturu u ruke i spremite se za 10 do 15 sati čiste zabave ili čupanja kose (u zavisnosti od pojedinačnog umeća), pri čemu će vam u susret izaći i sami autori igre, jer uz kupljeni primerak dobijate i besplatnu kopiju za partnera sa kojim nameravate da igrate.


Oduševljenje ovom igrom dobro je sažeo naš kolumnista Qzma: „Ne postoji bolji način da procenite čoveka od zajedničkog igranja kooperativnih igara - to bi bukvalno trebalo kodifikovati u zakonu o braku i porodičnim odnosima Republike Srbije. Budući mladenci da igraju dva sata It Takes Two na opštinskom PlayStationu, pa, ako sve bude u redu, matičar može da zakaže datum.”

 

 

 

 

 

Više na sajtu SVET KOMPJUTERA 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41102
Pozovi prijatelja i krenite zajedno u novu avanturu u igri It Takes Two.Igra te uvodi u...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD
Korišćena
3.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50101
Singleplayer pucačina iz trećeg lica zasnovana na Guardians of The Galaxy stripu i fi...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.499,00 RSD
Vrsta
Nova
2.499 ,00 RSD
Korišćena
1.799 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50045
Ratchet i Clank putuju u drugu dimenziju Nove moći, novo oružje i alatke Veliki bro...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.799,00 RSD
Ušteda 52%
9.999,00 RSD
Vrsta
Nova
9.999,00 RSD
4.799 ,00 RSD
Korišćena
3.499 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50039
Nakon prinudnog sletanja na planetu koja menja oblik Selena mora da istraži opusto&scar...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Vrsta
Nova
4.999 ,00 RSD
Korišćena
3.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50033
DEATHLOOP je inovacioni FPS koji je za PlayStation 5 napravila kompanija Arka...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Vrsta
Nova
3.999 ,00 RSD
Korišćena
2.999 ,00 RSD
Sačuvano u omiljne
XBOX ONE igre XBSX0029
Forza Horizon 5 je trkačka igra smeštena u open world  zasnovan na izmi&sca...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.999,00 RSD
Vrsta
Nova
7.999 ,00 RSD
Korišćena
5.999 ,00 RSD

Slični članci

30.
Dec.
2022.
Vesti/Najnovije
Znamo da zvuči čudno, naročito ako imamo u vidu da kod nas postoji čitaj jedan pokret roditelja koji su protiv gejminga. Problem je što neki od njih n...
24.
Dec.
2022.
Vesti/Najnovije
Matematika, logika, brzina, učenje stranog jezika... Mnogo je dobrih stvari koej pravilno usmeren gejming može da unapredi kod dece. Učenje sa video igrama m...
20.
Dec.
2022.
Vesti/Najnovije
Iako vam se možda ne čine kao način da provedete vreme sa svojom porodicom, sada je na raspolaganju obilje video igara koje će se svideti celom vašem ...