Playstation
06.12.2023.

Da li je ovo najbolji Fightstick za PS5? - Nacon Daija

Ovako nešto niste imali!

Games je ovlašćeni uvoznik kompanije NACON, i zbog toga smo ponosni što u ponudi imamo i proizvod o kojem se toliko priča u poslednje vreme - Nacon Daija fighting stik.

Nacon je kompanija specijalizovana za gejming periferije. Iako se čini da postoje proizvodi koji se ne mogu mnogo unaprediti,  Nacon ima poslednja reč. Daija fighting stik je njihov prvi zvanični proizvod ove vrste, a uspelli su da oduševe gejmere širom sveta! Daija je jedan od najboljihu svojoj klasi.

Nacon je prepoznao trenutak koji oslikava neverovatno dobar peiod za borilačke igre. Širom sveta je sve više turnira u ovim igrama. Capcom i nagradni fond od preko 2 miliona dolara, Tekken 8 i Mortal Kombat 1 takođe pune sajtove vestima,i definitivno je ovo idealan momenat da svoju igru i borilačke veštine podignete na sledeći nivo uz ovaj stick. 

Ovaj proizvod je dizajniran i razvijen u saradnji sa pariskim profesionalcem Marie-Laure po imenu Kayane, poznatom po igranju Soul Calibur ali i još nekih igara. Ova pomalo ogromna ploča izgleda i oseća se kao izuzetno kvalitetan proizvod, uključujući originalne Sanwa delove, dok i dalje nudi dovoljno prostora za prilagođavanje ukoliko to poželite. Možete čak i da ga personalizujete.  U pakovanju je i  3m USB Type-C kabl.

Ovo nije jeftin proizvod! Ovo je ono što se zove luksuzna kupovina. Ukoliko Vam novac nije problem, i želite da priuštite sebi nešto drugačije, specifično i kvalitetno, nešto što će Vam dugo trajati, onda vam preporučujemo da ne razmišljate.

Kao i kod drugih vrhunskih fighting stikova, raspakivanje je doživljaj sam po sebi. Nacon ije ovde premašio samog sebe pa je u kutiji odmah primetna opcija promene poklopca. Stik je upakovan u lepu poliestersku kesu. Podstavljena donja strana omogućava stiku da čvrsto leži na većini ravnih površina, dok prostrana oblast oko dugmadi i džojstika daje vašim rukama dovoljno prostora za manevrisanje. Kada pronađete idealno mesto za postavljanje Daije, naći ćete zadovoljstvo igranja sa arkadnim štapom. Džojstik i dugmad proizvođača Sanwa su visokog kvaliteta i lako se koriste. Komande se izvršavaju brzo.  

Prilagođavanje je izuzetno jednostavno. Brave sa obe strane štapa omogućavaju vam da otvorite vrh kada se pritisne ka unutra. Unutra ćete pronaći vrh palice, vrh lopte je pričvršćen za štap iz kutije, i alate za odvrtanje i zamenu komponenti štapa. Zamena delova na stiku je veoma jednostavna, što čini Daiju odličnim izborom kako za veterane, tako i za početnike.  Ukoliko možete da se naviknete na početnu težinu, trebalo bi da vam služi godinama, naročito uz Street Fighter 6 i Tekken 8.

Dugmad sa osam lica smeštena su u dva reda od četiri i pružaju mali otpor kada se pritisnu. Ovo im daje divan, elastičan osećaj koji čini uzastopne kombinacije i unose sa više dugmadi lakim za izvođenje. Džojstik Nacon Daija poseduje kockastu kapiju koja podseća na štapove koje nalazite na arkadnim uređajima i daje vam puno slobode prilikom unosa složenijih komandi.

Unutrašnje komponente Daija su raspoređene na jasan način kako bi proces prebacivanja tastera bio manje zastrašujući. Žice za brzo odvajanje za svako dugme su istaknute na dijagramu unutar kućišta i sadrži sve alate koji su vam potrebni da biste osigurali da slučajno ništa ne slomite kada se petljate po njemu.

Pomoćna dugmad, uključujući L3, R3, touchpad ekvivalentan PS5, nalaze se na desnoj strani uređaja. Iako će biti potrebno malo memorije da biste ih koristili bez gledanja u upitstvo, čine se potpuno nenametljivim. Prekidači se takođe nalaze ovde i to jedan za promenu vašeg operativnog uređaja (PS5, PS4 ili PC), a drugi za mapiranje džojstika na levi ili desni analogni ulaz. I kao finale,  položaj dugmadi koji se nalaze na vrhu štapa. Ovde ćete pronaći dugme Home na vašoj konzoli i drugo za prebacivanje profila komandi prekidača napravljenih preko prateće aplikacije Nacon. Poslednji prekidač na vrhu vam omogućava da zaključate tastere Home i Profil kako biste sprečili njihovo aktiviranje tokom igre. Ovo je odličan dodatak ako igrate u onlajn okruženju ili na turniru, jer u potpunosti eliminiše rizik od povlačenja iz meča.

Nacon Daija je prvenstveno dizajnirana za borbene igre, kako smo već i napisasali. Njegov raspored dugmadi vam omogućava da u potpunosti iskoristite prednosti podešavanja igara sa 4 dugmeta kao što su Dragonball Fighter Z,The King of Fighters 15,  kao i igre sa 6 tastera poput Street Fighter 5 ili onih u Capcom Fighting kolekciji.  Koju god  igru odlučite da igrate, odziv je fantastičan na svim nivoima. Daija je odličan i za igre u arkadnom stilu, uključujući beat-em-up tipa Streets of Rage 4 i Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredders Revenge. Odlična je alternativa kontrolerima za većinu igara sa rasporedom dugmadi u arkadnom stilu.  

Daija dolazi u beloj i crnoj boji, ali ove boje su ekskluzivne za PlayStation 5 i Xbox seriju. Naravnoo, oba će raditi sa vašim računarom za gejming. Ukoliko poželite crni arkadni štap za svoj PS5, žao nam je, nemate sreće. 

Daija je svestran stik koji dopunjuje praktično svaku borbenu igru. Rasporedi dugmadi se menjaju od igre do igre, tako da će mogućnost prebacivanja na idealan raspored pritiskom na dugme učiniti preskakanje između igara lakim i bez opterećenja.

Sa težinom od 3,4 kg, Daija je daleko od najlakšeg arkadnog stika, i definitivno ćete ga osetiti kada bude smešten u nekoj torbi ili rancu za nošenje. U akciji, stik se oseća neverovatno čvrstim, a težina se ne oseća kao prepreka kada igrate duge sesije. Mali dodaci kao što su teksturirani rukohvat i gumena podloga pomažu da se podigne celokupno iskustvo igranja u odnosu na konkurenciju.  Daija takođe dolazi sa Windows i MacOS softverom koji se može koristiti za kreiranje do četiri prilagođena profila. Ovo možda ne zvuči previše korisno u početku, ali je zaista korisno ako igrate različite borbene igre. Podrazumevana dugmad u svakoj igrici imaju tendenciju da se razlikuju, ali tu softver dobro dođe. Možete da promenite raspored dugmadi tako da odgovara podrazumevanim profilima u svakoj od vaših omiljenih igara. To ni na koji način nije suštinska karakteristika, ali je svakako lepo imati je, posebno u okruženju turnira gde se možda takmičite u više igara.

Daija je jedan od najskupljih arkadnih stikova koji su trenutno dostupni na svetskom tržištu, ali je to razumljivo kada se uzme u obzir sve što ceo paket nudi. Uzimajući sve gore napisamo u obzir, nećete naći ništa na tržištu sa toliko funkcijama i vrhunskim osećajem kao Daija Arcade Stick.

Prednosti:  

  • Vrhunski i prefinjen kvalitet izrade
  • Ima sve karakteristike koje su potrebne svakom igraču borbenih igara
  • Opcije prilagošavanja

Protiv:  

  • Skupo
  • Nekome možda težina proizvoda

Slični članci

25.
Dec.
2022.
PC
Čvrste i solidne gejming slušalice, Nacon RIG 500 Pro HC nude odličnu vrednost za one sa ograničenim budžetom.
18.
Oct.
2022.
XBOX
Nacon je jedan od nezavisnih proizvođača kontrolera koji se trudi da dovede osećaj i performanse po donekle nižoj ceni. Kompanija često uključuje i male...
16.
Jul.
2022.
Vesti/Najnovije
Ukoliko ste u grupi onih koji do sada nisu čuli za brend NACON, sigurni smo da za Big Beng brend jeste. Otkrićemo Vam tajnu, to je jedan isti brend!