Vesti/Najnovije
11.05.2021.

Epic nas i dalje iznenađuje

Apple ne prestaje sa objavljivanjem poslovnih tajni

Prošle nedelje smo pisali o potezima koje je Epic učinio u svom poslovanju, a koji definitivno do sada nisu dali nikakve materijalne koristi.

Epic je potrošio preko 11 miliona dolara da poklanja igre a i cross over sa Sony-jem ih je dosta koštao.

Šta je novo?

Novo je da smo saznali da je Borderlandsi ekskluziva za PC na Epic Store plaćeni $115 miliona. Od toga je 15 miliona otišlo za marketing a 80 miliona je plaćeno unapred, dok je dodatnih 11 miliona otišlo na giveaway Borderlands: The Handsome Collection. Borderlands 3 je prvobitno planiran za objavljivanje septembra 2019 i to za  PlayStation 4, Xbox One i PC za Steam, ali je ekskluzivni dogovor sa Epic Games Store promenio pravila i igra nije bila dostupna za Steam prvih 6 meseci nakon objavljivanja. Mnogo fanova se žalilo pa je igra čak i bojkotovana, a bilo je dosta kritika koje su ostavljane ispod ostalih ranije objavljenih  Borderlands igara na Steam-u.

Neki izdavači nisu želeli da prihvate ponudu Epic Gamesa iako je ona bila izuzetno primamljiva! Prvi je naravno bio Sony, koji je kontaktiran od strane ovog trošadžije kako bi Playstation ekskluzive koje prelaze na PC, poput Days Gone i Horizon Zero Dawn, bile dostupne samo putem Epic Games Store, a ne i na Steamu, GOG i drugim platformama.

Apple je na sudu otkrio i da će igre  Dead Island 2 Saints Row 5 biti Epic Games Store ekskluziva. Ono što je najinteresantnije je da Saints Row 5 još nije zvanično najavljen.

Spor između kompanije Apple i Epic Games otkriva da je Sony dobijao čak 200 miliona dolara za do šest Playstation ekskluziva koje bi prešle na PC, samo na EGS. Lista igara koje je Epic zahtevao nije objavljena ali je navedeno da su slične ponude upućene kompaniji Nintendo, koja ima dosta ekskluziva, ali i Microsoftu

Ponuda je data pre nego je Sony izdao PC verziju  Horizon Zero Dawn i najavio Days Gone takođe, što znači da je Epic Games planirao da stekne značajnu prednost nad platformom Steam. Sony kao Sony, nije prepoznao ponudu kao dovoljno primamljivu. Kada govorimo o primamljivom iznosu - to je 200 miliona dolara. Sony je sada sa novim finansijskim planovima rešio da uloži novac u Epic Games. Ono što je više nego čudno je cifra od... 200 miliona dolara. 

Apple je objavio i dokumenta u kojima se vide planovi za Fortnite cross over dešavanja. Iako Fortnite ima veliku i odanu bazu igrača na sve tri glavne kućne konzole, samo su PlayStation i Xbox do sada učestvovali u cross over dešavanjima. U prikazanim planovima se vidi da bi ta neravnoteža mogla da se promeniti uvođenjem Nintendovog Samus Arana. Protagonist Metroida prvobitno je zacrtan da bude pokrenut zajedno sa Kratosom i Master Chiefom krajem 2020. godine, ali je čini se pomeren kao i većina "kozmetike" koja je predstavljena na sudu, a zbog tekuće pandemije. Najnovije akcije kao što je dovođenje Aloy  iz Horizon: Zero Dawn pokazuju da još uvek ima više nego dovoljno šansi da će ovaj junak na kraju uspeti da stigne na ostrvo i da se okuša u borbi protiv drugih legendi kao što je Lara Croft ili Čun-Li.

Ako Epic Games nastavi da inspiracije traži u svetu televizije i bioskopa, Fortnite bi na kraju mogao imati više holivudskih zvezda na svojim obalama od velikog broja visokobudžetnih filmova. Vidi se da je bilo planova da se ubaci John McClane iz Die Hard, Bride iz  Kill Bill i Snake Plissken iz Escape From New York u akcije od 5. juna. Kako je sezona sada više u nekom divlji lovci fazonu, možda je manje prostora za ove legende da i dalje uđu u igru na logičan način. Imajući u vidu da igrači mogu da nabave neke skinove kad god to požele, opšte pravilo Fortnite je da se nikada ne kaže nikada. Dva dodatna lika sa velikog i malog ekrana koja su viđena na sudu i dalje bi mogla da se probiju u Fortnite na malo konvencionalniji način. Katniss Everdeen iz The Hunger Games i  Narutov titular ninja mogu da se nađu u ovoj sezoni. 

Nakon uspeha sa koncertom koji je priredio Travis Scott  prošle godine, sa 12.3 miliona igrača koji su se uključili da bi ga slušali,  Epic je nastavio da pregovara sa drugim poznatim muzičarima. Lady Gaga i Ariana Grande su, bar po dokumentaciji, sledeće zvezde koje ćemo slušati. 

CEO kompanije Epic, Tim Sweeney je napomenuo da je tokom pregovora o "obrnutom" ulaganju bilo planova da se muzička industrija mnogo više uključi u igru i to u vidu letnjih festivala koje i dlaje nismo u mogućnosti da pratimo zbog pandemije. Fortnite će svakako znati da iskoristi svaku pruženu priliku.

Saznalo se i da je planiran Lebron James i NBA crossover. NFL je takođe samo jedna od sportskih disciplina koja se već nalazi na listi za Fortnite. Ono što bi ovu saradnju učinilo jedinstvenom, jeste košarkaški mod koji je po dokumentima otkrivenim na sudu već skoro  završen. Verovatnoća da se sav taj posao u potpunosti ukine je minimalna. Nama je prosto neverovatno da se nigde ne spominje Jokić!!

Dwayne “The Rock” Johnson  i njegove potencijalne veze sa The Foundation, koje je i sam rvač objavljivao, bile su takođe tema suđenja. Otkrilveno je da će se u bliskoj budućnosti dogoditi neki od oblika saradnje sa njim.

Bez obzira na to šta će dalje doneti ovaj sukob Titana na sudu, sigurno je da će biti još Fortnite crossovera, kolaboracija i skinova.

Niste videli novi Barmen skin?

Neimar?

Koji će deo pop kulture sledeći Epic da nam pokaže?

 

Slični članci

11.
Apr.
2023.
Ova mama je gejmer
Godinama se govori o tome da je gejming industrija budućnosti ali u Srbiji je mnogima to i dalje teško da shvate. Najnoviji potez kompanije Hissense ć...
04.
May.
2021.
Vesti/Najnovije
Pokloni su privukli mnogo novih korisnika ali na žalost, oni nisu ništa dodatno kupovali.
04.
May.
2021.
Vesti/Najnovije
Da li ste znali da Sony dobija bonuse ukoliko dosta PlayStation igrača potroši novac negde drugde?